Schildklier problemen introductie

Dr. W. Jean Dodds is een international schildklier expert voor huisdieren en leidt het klinisch onderzoeksteam op Hemopet’s Hemolife Diagnostics.  Dr W. Jean Dodds en haar team hebben testen ontwikkeld om schildklier waardes te bepaalden en beter de diagnosticeren. Indien u vermoedt dat uw huisdier schildklier problemen heeft kan het zinvol zijn om bloedonderzoek te doen.

Hypothyreoïdie is de meest voorkomende endocriene aandoening van honden en de tweede meest IMG_8197avWEBwmvoorkomende endocriene aandoening van oudere katachtigen, na diabetes. Ten minste 80% van de gevallen resulteren in canine auto (lymfatische) thyroiditis. De erfelijke aard van deze aandoening vormt belangrijke genetische implicaties voor de fokdieren. Daarom is het van belang een nauwkeurige diagnose te krijgen van de vroege stadia van de compenserende honden Ziekte van Hashimoto in aanloop naar hypothyreoïdie. Het biedt belangrijke genetische en klinische mogelijkheden voor onmiddellijke interventie en behandeling.

Hoewel de schildklier dysfunctie is de meest erkende endocriene aandoening van gezelschapsdieren, is het vaak moeilijk om een ​​definitieve diagnose te stellen. De schildklier reguleert het metabolisme van het lichaamelijke cellulaire functies. Een verminderde schildklierfunctie kan uiteenlopende klinische manifestaties veroorzaken. Veel klinische symptomen lijken op die van andere oorzaken en het herkennen van de aandoening en de interpretatie van de schildklierfunctie tests kunnen problematisch zijn. Veel voor komende klachten zijn, toevallen, veranderd gedrag en huidproblemen.

Bij katten, is recentelijk vastgesteld dat feline hyperthyroïdie veel voorkomend is, vooral bij oudere katten. Dit komt door toevoegingen in commerciële diervoeders, traktaties en snacks bevatten grote hoeveelheden jodium. Deze bevinding heeft geleid tot een belangrijke verandering in de jodium formuleringen van katachtige commerciële voeders voor huisdieren. Hypothyreoïdie, komt zeldzaam voor bij katten, maar  kan optreden bij volwassen katten. Familiaire hypothyreoïdie is beschreven in neonatale Siamese katjes.