* Afwijkend gedrag

Naast uitzichtloos ondragelijk lijden is ongewenst gedrag een veel voorkomende reden voor euthanasie. Hoewel dit abnormaal gedrag diverse medische oorzaken kan hebben, is het onderliggende probleem van psychologische aard zijn.

Een associatie tussen gedrags- en psychische veranderingen en schildklierafwijkingen is erkend bij de mens sinds de 19e eeuw. In een recente studie bleek dat 66% van de mensen met aandacht tekort-hyperactiviteit bleken hypothyroïdie te hebben. Het aanvullen van hun schildklier niveaus was IMG_8316avWEBwmgrotendeels curatief. Voorts is een associatie vastgesteld tussen afwijkend gedrag en schildklierafwijkingen bij de hond en het is opgevallen bij katten met hyperthyreoïdie. Typische klinische verschijnselen zijn onder meer niet-uitgelokte agressie naar andere dieren of mensen, plotseling ontstaan van epilepsie in de volwassenheid, desoriëntatie, humeurigheid, grillige temperament, periodes van hyperactiviteit, hyperactief, depressie, angst en fobieën, angst, onderdanigheid, passiviteit, dwangmatigheid, en prikkelbaarheid. Na een episodes, bleken de meeste van de dieren uit een trance achtige toestand te komen en waren zich niet bewust van hun bizarre gedrag.

Het mechanisme waarbij verminderde schildklierfunctie beïnvloedt gedrag is onduidelijk. Hypothyroïdie patiënten hebben een te kort aan cortisol, en een onderdrukte TSH productie vermindert en verlaagd de productie van schildklierhormonen. Constant verhoogde niveaus van circulerende cortisol bootsen de toestand van een dier in een constante staat van stress. Bij mensen en bij honden, is de mentale functie aangetast en het dier reageert op stress in een stereotype manier in plaats van een rationele manier. Grote depressies in beeldvormende studies toonden aan dat veranderingen in neurale activiteit zorgden voor een afwijkend  volume in  gebieden van de hersenen die agressief en ander gedrag regelen. Dopamine en serotonine receptoren zijn aantoonbaar betrokken bij agressieve trajecten in het CZS. Hypothyroïdie ratten verhoogde omzetting van serotonine en dopamine receptoren, en verhoogde gevoeligheid voor ambient neurotransmitter niveaus.

Onderzoekers hebben opgemerkt dat het plotseling ontstaan van gedragsveranderingen bij honden rond de puberteit of jong volwassenen ontstaan. De meeste honden zijn raszuiver of kruisingen, met bepaalde rassen. Voor een belangrijk deel van deze dieren, is sterilisatie of castratie niet de oplossing voor de symptomen en in sommige gevallen zal het gedrag intensiveren. De seizoensinvloeden van allergieën en ectoparasieten, zoals vlooien en teken, gevolgd door het begin van huid en vacht aandoeningen zoals pyodermie, allergische dermatitis, alopecia, en intense jeuk, zijn ook verbonden met gedragsveranderingen.

Veel van deze honden behoren tot een bepaalde groep van rassen of honden families gevoelig voor een verscheidenheid aan immuun problemen en allergieën (bijv. Golden Retriever, Akita, Rottweiler, Dobermann, Engels Springer Spaniël, Herdershond van Shetland en Duitse herder). De klinische symptomen bij deze dieren, en het plotseling ontstaan van gedrags- agressie, kunnen ondergeschikte zijn aan problemen zoals onoplettendheid, angst, seizoensgebonden allergieën, huid en vacht aandoeningen en intense jeuk. Dit kunnen vroege subtiele tekenen zijn van schildklierdisfunctie.

Het typische voor deze aandoening is dat het begint met een vrij, goed gemanierd en zachtaardige pup of jonge volwassen hond. Het dier was meegaand, volgde trainingen voor gehoorzaamheid, werken, of hondenshow gebeurtenissen, en kwam van een gerenommeerde fokker wiens kennel geen voorgeschiedenis van dieren met gedragsproblemen hadden. Aan het begin van de puberteit of daarna, echter, ontstaan plotselinge veranderingen in de persoonlijkheid. Typische symptomen kunnen onophoudelijke gezeur, nervositeit, schizoïde gedrag, angst in de aanwezigheid van vreemdelingen, hyperventileren en overmatig zweten, desoriëntatie, en het niet alert te zijn. Dit kan evolueren tot plotselinge uitgelokte agressiviteit in onbekende situaties met dieren, mensen en vooral met kinderen.

Een andere groep van honden tonen aanvallen die plotseling optreden op elk moment van de puberteit tot middelbare leeftijd. Deze honden lijken uiterlijk goed gezond, met een normale vacht en energie, maar hebben plotseling aanvallen zonder duidelijke reden. De aanvallen zijn vaak gespreid enkele weken tot maanden uit elkaar, kunnen samenvallen met de volle maan, en kan worden weergegeven in korte clusters. In sommige gevallen worden de dieren agressief en vallen mensen om hen heen aan kort voor of na een van de aanvallen. Twee recente gevallen die betrokken waren zijn doorverwezen voor plotseling ontstaan convulsies kort na de puberteit jonge honden. Beide honden bleken in vroeg stadium van auto-immune thyrodie. Beide dieren reageerden goed op schildklier medicatie. Het aantal dieren dat afwijkend gedrag vertoond neemt toe in de afgelopen tien jaar.

De studie die naar de klachten gedaan wordt omvat nu meer dan 1500 gevallen van honden voorgelegd door de veterinaire klinieken voor afwijkend gedrag. De eerste 499 gevallen zijn onafhankelijk van elkaar door een neuraal netwerk correlatieve statistisch programma geanalyseerd. De resultaten toonden een significante relatie tussen de schildklier dysfunctie en epilepsie, en schildklierafwijkingen van de hond in relatie tot agressie naar de mens.

Tezamen bevestigen deze bevindingen het belang van het opnemen van een volledige schildklier antilichaam profiel als onderdeel van het laboratorium en klinisch werk van elke verdachte patiënt.