Kat

Sterilisatie poes

Er zijn verschillende redenen om te kiezen voor sterilisatie van een poes. De hoofdreden voor de meeste eigenaren is het wegnemen van de hormonen en daardoor het voorkomen van krolsheid en dracht. Toch zijn er nog veel meer voordelen aan de sterilisatie:

  • Het voorkomt de ontwikkeling van melkkliertumoren. Melkkliertumoren hebben een groot risico om kwaadaardig te worden en het is dus belangrijk om het ontstaan van deze tumoren te voorkomen.
  • Het ontstaan van een baarmoederontsteking wordt voorkomen. Door een baarmoederontsteking kan uw kat doodziek worden en doormiddel van sterilisatie kan dit worden voorkomen. Baarmoederontsteking komt bij katten veel minder voor dan bij honden.
  • Soms worden katten na de krolsheid schijndrachtig. Dit kan zowel voor de kat als voor u als eigenaar erg vervelend zijn. Na de sterilisatie wordt de kat niet meer krols en zal ze dus ook niet meer schijndrachtig worden.
  • Krolse katten hebben vaak de neiging om van huis weg te lopen. Door de krolsheid te voorkomen, is ook dat risico kleiner.

De “sterilisatie” bij de poes is een operatie onder algehele narcose. Hierbij worden via een kleine snede, net onder de navel, de beide eierstokken verwijderd en in sommige gevallen ook de baarmoeder. Deze operatie is dus eigenlijk een castratie, omdat de eierstokken niet worden afgebonden, maar worden verwijderd. Poezen kunnen worden gesteriliseerd vanaf een leeftijd van zes maanden.

Na de operatie adviseren wij in de meeste gevallen de poes een Medical Pet Shirt aan te trekken. Dit is een soort rompertje dat de wond beschermt en zorgt ervoor dat de poes niet bij de wond kan. Het rompertje mag uit als de wond genezen is en de hechtingen kunnen worden verwijderd. Dat is meestal na 10 tot 14 dagen.

Na de sterilisatie is het belangrijk om goed op het gewicht van het dier te letten, omdat veel gesteriliseerde poezen de neiging hebben om aan te komen.

Castratie kater

Ongecastreerde katers zorgen vaak voor overlast. Als ze buiten komen vechten met andere katten en ze sproeien stinkende urine om hun territorium af te bakenen. Bovendien kunnen ze, als er krolse poezen in de buurt zijn, zorgen voor behoorlijk wat kittens. Ook katers die binnen gehouden worden, kunnen gaan sproeien. Om deze problemen te voorkomen is het belangrijk om uw kater te laten castreren. Dit kan vanaf een leeftijd van 5-6 maanden.

De castratie is over het algemeen een vrij kleine ingreep, waarbij beide testikels worden verwijderd. Het wordt gehecht met lichaamseigen materiaal, waardoor u na de castratie niet meer terug hoeft te komen voor het verwijderen van de hechtingen. Ook hoeven katers na een normale castratie geen rompertje aan.

Na de castratie is het belangrijk om goed op het gewicht van het dier te letten, omdat veel gecastreerde katers de neiging hebben om aan te komen.

Scroll naar boven