Konijn

Sterilisatie voedster

Konijnen hebben behoefte aan het gezelschap van een soortgenoot. Het advies is dan ook vaak om ze samen te houden. Ze planten zich echter ook erg snel voort. Het is daarom niet onverstandig om uw konijn te laten steriliseren, als u geen nestje wilt en haar het gezelschap geeft van een rammelaar. Door de sterilisatie wordt ze onvruchtbaar en zal er geen kans meer zijn op een nestje.

Niet alleen voor het voorkomen van dracht is een goede reden voor sterilisatie van uw konijn. Bij konijnen komen baarmoedertumoren vaak voor, namelijk bij circa 10% van de voedsters. Helaas zijn deze bijna altijd kwaadaardig. Sterilisatie, waarbij de baarmoeder wordt verwijderd, voorkomt baarmoederkanker.

De anatomie van het konijn is anders dan die van hond of kat. Bij het konijn worden tijdens de “sterilisatie” zowel de eierstokken als de baarmoeder verwijderd. Deze operatie is dus eigenlijk een castratie, omdat de eierstokken niet worden afgebonden, maar worden verwijderd.

Na de sterilisatie is het belangrijk om goed op het gewicht van het dier te letten, omdat veel gesteriliseerde voedsters de neiging hebben om aan te komen.

Castratie rammelaar

Rammelaars hoeven niet standaard gecastreerd te worden. Dit kan wel verstandig zijn als het konijn erg dominant of zelfs agressief is. Ook als u hem het gezelschap wilt geven van een voedster en geen nestje wilt, is castratie verstandig.

Het castreren van een rammelaar kan meestal, net als bij de kater, zonder de buikholte te openen. Bij de castratie worden beide testikels verwijderd.

Na de castratie is het belangrijk om goed op het gewicht van het dier te letten, omdat veel gecastreerde rammelaars de neiging hebben om aan te komen.

 

Scroll naar boven