Deel 4: Viggo en Suzy helpen een dagje mee

Viggo en Suzy zijn mee naar de praktijk. Ze zijn er al helemaal aan gewend om een dagje te “helpen” op de praktijk. Het is natuurlijk heel erg belangrijk om te testen of stagiaires en assistentes je wel op tijd uit laten en wat lekkers geven.

Het is druk vandaag en er zitten naast het hok van Viggo en Suzy al wat patiëntjes te wachten. Het kleine drukke hondje naast hun heeft dubbele hoektanden en is zo als eerste aan de beurt om deze eruit te laten halen. De pups stellen hem gerust. “ je bent zo klaar” zegt Suzy. “Beter dat je ze er nu uit laat halen, dan straks een beugel”  zegt Viggo. Even later ligt het hondje lekker uit te slapen in zijn hokje. De assistente heeft hem lekker warm in het hok gelegd met een deken en extra zuurstof zodat hij snel wakker wordt. Na een kwartier komt hij bij en heeft hij gelukkig weinig last van de ingreep. Een uurtje later komt zijn baasje hem alweer halen. Na een uitgebreide uitleg van de röntgenfoto’s  en wat er gedaan is, krijgen de eigenaren nog een poets instructie. Het is namelijk erg belangrijk om het gebit goed te verzorgen legt de assistente uit.

Met een tas vol informatie en een nieuwe poetsset gaan de baasjes naar huis. Het kleine drukke hondje heeft alweer vol op praatjes en gaat luid blaffend de deur uit.

Als tweede is een labrador teefje van bijna 1 jaar aan de beurt voor een sterilisatie. Viggo heeft al uitgebreid kennis met haar gemaakt. Suzy luistert met een half oor wat haar broer allemaal bespreekt met hun buurvrouw.

Als het hok open gemaakt wordt kijken ze allemaal verschrikt op. “ zo nu ben jij” horen ze de dierenarts vriendelijk zeggen. De labrador wordt nog gewogen en nagekeken en dan volgt het infuusje met de vloeistof om in slaap te vallen. Binnen een paar tellen zakt de hond onderuit en na het wassen en scheren wordt ze voorzichtig op tafel gelegd. De operatie verloopt gelukkig vlot en een half uur later ligt het teefje ook uit te slapen. Als ze na een uurtje wakker wordt merken Viggo en Suzy wel dat ze het best moeilijk heeft. Ze jammert over buikpijn en hoofdpijn en als haar temperatuur opgenomen is door de assistente zijn Viggo en Suzy blij dat er gebeld wordt naar het baasje dat ze opgehaald mag worden. De pups hebben het met haar te doen en zijn blij als ze 30 minuten later met haar baasje mee kan naar huis.

De stagiaire mag Viggo en Suzy even uitlaten. De pups zijn erg verheugd en springen wild tegen haar aan. Maar deze stagiaire is heel streng!  Pas als ze netjes gaan zitten mogen ze met haar mee, na een kwartiertje lopen zijn ze weer terug en krijgen ze ieder een lekkere kluif. Alle operaties en afspraken zijn klaar en de beide hondjes mogen weer mee naar huis. “ Zo dat was weer hard werken!”  horen ze de baas zeggen. Viggo en Suzy kunnen dat beamen! Stagiaires bezig houden en operatie patiënten geruststellen is echt een hele belangrijke taak.

Tips:

  • Controleer regelmatig het gebit van de pup.
  • Hierdoor went de pup eraan dat u af en toe in de bek kijkt en daar heeft u later profijt van.
  • Als de tanden gewisseld zijn is het advies om dagelijks de tanden te poetsen.
  • Het grote voordeel is het behoudt van het gebit en u ziet het meteen als er wat mis is in de bek.
  • Ons advies is om dubbele (hoek) tanden te trekken. Als deze blijven staan bestaat de kans dat het gebit afwijkend ontwikkeld. Denk aan scheefstand of cystes in de mond.
  • Wist u dat we complete poetssetjes hebben voor honden en katten?
  • Check: https://dierenartsdeventer.com/tandheelkunde-hond-kat/presentatie-gebitsverzorging-hond-en-kat/ voor een filmpje over poetsen.
  • Het advies is om uw teefje te laten steriliseren voor de eerste loopsheid. Uit onderzoek is gebleken dat een sterilisatie voor of net na eerste loopsheid een enorm preventief effect heeft. Bij de teef op het voorkomen van mamma tumoren (melkklier kanker) die in veel gevallen kwaadaardig kan zijn. Vroeger werd het verwijderen van deze tumoren met grote regelmaat uitgevoerd en niet altijd met succes. Tegenwoordig vanwege de vroege sterilisaties hoeft dat bijna nooit meer.
  • Reuen laten we bij voorkeur intact om dat de castratie wat nadelen heeft. Alleen als er een goed reden voor is castreren we een reu.
  • Wist u dat we na een operatie extra zuurstof toedienen aan uw dier? Dit zorgt er voor dat hij of zij sneller wakker wordt en de gasnarcose sneller uitgewassen wordt.
  • Kleine dieren zoals konijnen en katten gaan in de zuurstof kooi deze kunnen we zelfs verwarmen zodat uw dier sneller op temperatuur komt of blijft.
Scroll naar boven