Titerbepaling verhaal uit de praktijk

Heeft u wel eens van titerbepaling gehoord?

 

Wat is een titer bepaling?

Een titerbepaling met vaccicheck toont aan of er nog voldoende bescherming is en of een enting nodig is. Pensions, shows of hondenschool vereisen vaak ook een bewijs van voldoende bescherming tegen deze ziekten. Het is ook mogelijk de titer te bepalen bij dieren waarvan het vaccinatie verleden onbekend is. Tegenwoordig is het mogelijk om met behulp van wat bloed te bepalen of er voldoende antilichamen aanwezig zijn voor drie belangrijke ziekten bij de hond: Parvo, Hondenziekte en Besmettelijke Leverziekte.

Voor de controle van de bescherming tegen Leptospirose, Kennelhoest en de Hondsdolheid is een titerbepaling is niet mogelijk.

Jayla:

Assistente Panja heeft begin dit jaar haar hond Jayla laten testen. Haar hond is een teefje van 11 jaar oud en is altijd netjes volgens schema gevaccineerd. Elk jaar kreeg haar hond de vaccinatie en ze verwachte dat Jayla goed beschermd zou zijn tegen de ziektes waarop we kunnen testen.

Maar tot haar eigen verrassing bleek dat helemaal niet zo te zijn. Alleen de Parvo had nog goede antistoffen, maar tegen de hondenziekte en leverziekte was er nauwelijks meer bescherming. Daarop is Jayla gevaccineerd en 4 weken later hebben we de waardes nogmaals getest om te kijken of de enting goed aangeslagen was en om te weten of de hond nu wel goed beschermd zou zijn. Gelukkig bleken de waardes nu wel in orde en is het advies gegeven om over 3 jaar weer de waardes te controleren.

Wel is het advies gegeven om de ziekte van Weil en de besmettelijke hondenhoest jaarlijks te blijven geven en gezondheid controle te doen. Op deze ziektes kan er niet getest worden of er antistoffen in het bloed zitten en weten we dat deze na een jaar geen bescherming meer bieden. Daar komt bij de gezondheid controle zeker net zo belangrijk is als de vaccinatie zelf.

Meer weten over titerbepaling?

Elke eerste vrijdag van de maand hebben vaccicheck spreekuur en kunt u uw hond of kat laten testen. Bel gerust voor meer info 0570-623433 of kijk op de site bij:

* Vaccicheck spreekuur