* Vaccicheck spreekuur

Waarom de Vaccicheck?

Een titerbepaling met vaccicheck toont aan of er nog voldoende bescherming is en of een enting nodig is. Pensions, shows of hondenschool vereisen vaak ook een bewijs van voldoende bescherming tegen deze ziekten. Het is ook mogelijk de titer te bepalen bij dieren waarvan het vaccinatie verleden onbekend is. Tegenwoordig is het mogelijk om met behulp van wat bloed te bepalen of er voldoende antilichamen aanwezig zijn voor drie belangrijke ziekten bij de hond: Parvo, Hondenziekte en Besmettelijke Leverziekte.
Voor de controle van de bescherming tegen Leptospirose, Kennelhoest en de Hondsdolheid is een titerbepaling is niet mogelijk.

 

Wanneer testen?

Pups van 6-7 weken, op deze leeftijd kan de eerste titerbepaling al gedaan worden. Aan de hand van de
uitslag wordt er bepaald wat de volgende stap wordt. Stel dat de pups nu al niet meer over de maternale antilichamen beschikken dan kunnen ze nu dus de DHPcocktail
krijgen. Dan is het advies om een maand later nogmaals te titeren om te kijken of de vaccinatie goed is aangeslagen zodat de pup goed beschermd is en dan zijn verdere pupvaccinaties dus niet meer nodig. Zijn de pups nog wel voorzien van de maternale antilichamen dan wordt aan de hand
van de uitslag bepaald wanneer er de volgende keer getiterd of gevaccineerd kan worden.

Bij jonge honden van 1 jaar leeftijd is het verstandig al een bloedtest te laten doen. Er zijn namelijk pups die na de laatste puppyvaccinatie op 12 weken al voldoende antistoffen hebben voor 3 jaar. Er zijn er ook een aantal die op 1 jaar leeftijd onvoldoende immuniteit hebben opgebouwd. Bij oudere honden kunnen we de vaccicheck doen op het moment dat zij toe zijn aan de cocktail vaccinatie. Afhankelijk van de uitslag kunnen wij de hond voor 3 jaar vrijgeven voor een nieuwe vaccinatie.

Wanneer is het aan te raden de Vaccicheck in te zetten?

  • Voor dieren met een onduidelijke of onbekende vaccinatiestatus. Vaccinaties in het buitenland gegeven, zijn niet altijd van dezelfde kwaliteit als in Nederland of hebben een andere samenstelling.
  • Voor geïmporteerde pups (via de hondenhandel), hier wordt nog weleens gefraudeerd met paspoortjes en dus met de vaccinaties.
  • Voor zeer jonge pups, omdat het pas mogelijk is te vaccineren als alle maternale antistoffen (via de moeder meegekregen) zijn verdwenen. Starten met testen kan vanaf 6 weken.
  • Bij pups, om te controleren of na de basisvaccinaties voldoende immuniteit is opgebouwd (testen 3-4 weken na de (laatste-3e) pup enting).
  • Voor dieren die mogelijk gevoeliger kunnen reageren op vaccinatie, bijvoorbeeld heel oude dieren of zieke dieren, waarvan je het immuunsysteem niet onnodig wilt belasten.
  • Zieke dieren, bijvoorbeeld met een auto-immuunziekte, om te zien of het immuunsysteem wel adequaat gereageerd heeft op de gegeven vaccinatie.
  • Voor honden die toe zijn aan de grote cocktail en van wie de baas niet onnodig ‘teveel’ wil vaccineren.

Spreekuur:

Elke 1e vrijdag van de maand kunt u een afspraak maken om een titer bepaling uit te laten voeren. De kosten hiervan zijn €39,95.  Kunt u op deze dag niet dan is er de mogelijkheid om op een ander tijdstip te komen voor bloedafname, maar deze wordt op op de eerste vrijdag van de maand getest.

Bij deze afspraak neemt de assistente wat bloed af om de bepaling uit te kunnen voeren. Hierbij zit geen consult, uw hond wordt dus niet nagekeken. Door een afspraak te maken bij de dierenarts kan deze uw hond nakijken en de andere vaccinaties geven. De uitslag van de bepaling krijgt u op vrijdag. De dierenarts zal deze met u bespreken en noteren in uw vaccinatieboekje of paspoort met het bij behoorde stripje als bewijs.

Voor katten kan deze test ook worden uitgevoerd. De kat wordt dan getest op de katten- en niesziekte.