Vuurwerkangst en feestdagen

Klik hier om naar de presentatie te gaan over vuurwerkangst.

Feestelijke dagen met uw huisdier.

Veel mensen kijken uit naar de feestdagen. Gezelligheid, lekker eten, samen met familie en uw huisdieren. Om te zorgen dat het voor uw huisdier ook fijne feestdagen worden is het verstandig op een aantal zaken te letten.

Veel dieren hebben vuurwerkangst of zijn angstig rond de jaarwisseling bekijk de bovenstaande presentatie voor meer informatie. Wij helpen u en uw dier graag om de jaarwisseling rustig te laten verlopen. Heeft u vragen over dit onderwerp neem contact met ons op.

Wist u bijvoorbeeld dat chocolade gevaarlijk is voor de gezondheid van de hond en de kat. Vooral rond de feestdagen als Pasen, Sinterklaas en Kerst is chocolade volop aanwezig.
Het gevaar van chocolade wordt vaak onderschat. De cacao die in chocolade zit is voor veel dieren zeer giftig. In cacao zit de stof Theobromine. Deze stof is al in kleine hoeveelheden giftig voor de hond en kat. Theobromine is een plantaardige alkaloïde, net zoals de ons beter bekende cafeïne. Deze stoffen stimuleren het centrale zenuwstelsel en de hartspier. Ook ademhalingsstoornissen en een verhoogde nierwerking worden door deze stoffen veroorzaakt. Mensen kunnen deze stoffen zonder problemen verwerken. Honden en katten helaas niet, het duurt heel lang voordat deze stoffen uit het lichaam van de hond en kat verwijderd zijn. Zo stapelen deze giftige stoffen zich op en kan het dier er doodziek van worden.

Past u ook op met dennen- en sparrennaalden, taxus, hulst en de kerstroos zijn giftig voor vrijwel alle dieren. Ze veroorzaken braken en diarree, of nog erger, verlammingsverschijnselen die tot de dood kunnen leiden.
Tevens zijn rozijnen, druiven, lelies, amaryllis, philondendron, narcissen, bestrijdingsmiddelen (insectenverdelgers, rattengif, slakkengif), vloerwas, verfverdunners, ammoniak, medicijnen en antivries gevaarlijk voor uw dier.

Als uw huisdier chocolade of een andere giftige stof heeft gegeten is het zaak direct contact op te nemen met uw dierenarts.
Heeft u al nadacht over hoe u oud en nieuw gaat vieren en of dit voor uw huisdier ook een feest is? Er zijn veel dieren die heel bang zijn voor harde knallen en vuurwerk. Er zijn verschillende manier om hiermee om te gaan. Sommige dieren hebben veel aan een cursus of training, er zijn vele alternatieve middelen die goed kunnen helpen en er is medicatie. Wij van Dierenarts Deventer helpen u graag het juiste middel te kiezen wat goed bij u en uw dier past. Zodat u en uw huisdier samen de feestdagen kunnen vieren.

Scroll naar boven