Acupunctuur

Welkom op de webpagina van dierenarts Linda Boggie DVMlogobvazondertxt-def

Acupunctuur bij dieren is een medische behandel methode die al duizenden jaren wordt toegepast. Het oudste bericht over het toepassen van acupunctuur behandeling komt uit Sri Lanka van 4000 jaar geleden, waarbij de behandeling bij een olifant wordt beschreven. Acupunctuur is wel bekend als behandelmethode bij mensen maar wordt ook bij de hond, kat en paard voor een breed scala aan aandoeningen met succes gebruikt.

De meest voorkomende aandoeningen die  behandeld worden zijn: arthritis, spondylose, en rug of nek hernia. Arthritis na trauma, heup dysplasie, kruisband laesies in de knie en elleboog dysplasie zijn aandoeningen die goed op acupunctuur behandeling  reageren. De patiënten met een hernia hebben in hun herstel erg veel baat bij acupunctuur. Bij katten zien we ook veel artrose problemen (vnl. in de rug en het bekkengebied) en deze kunnen ook veel baat hebben bij een acupunctuur behandeling.  Ruim 95 van de patiënten met boven genoemde problemen, die dierenarts Linda Boggie over de laatste 17 jaar met acupunctuur heeft behandeld, hebben goed gereageerd op de acupunctuur behandelen die vaak in combinatie met kruiden wordt toegepast. Dieren hebben minder pijn en vaak minder of geen medicijnen meer nodig.

Acupunctuur kan ook samen met de allopathische/conventionele therapieën in gezet worden. Vaak verminderen de conventionele geneesmiddelen de pijn en ontstekingsreactie die een gevolg is van bijvoorbeeld. het trauma, dat ontstaat bij een hernia of gewrichtsontsteking. Acupunctuur doet dat, maar zorgt tevens voor een optimale doorbloeding van het aangetaste gebied, om zo een optimaal herstel van spieren en andere weefsels in en om het gewricht of het ruggenmerg te bewerkstelligen.

Acupunctuur is ook erg effectief bij de behandeling van een groot aantal internistische aandoeningen. Het is gebleken dat het bij hartaandoeningen, maagdarm problemen (bijvoorbeeld: ibd/inflamatory bowel disease, colitis, chronisch braken om onbekende reden), als nabehandeling bij radiotherapie i.v.m. kanker en pijnklachten van het maagdarm stelsel, de toepassing van  acupunctuur erg effectief kan zijn.

Veel andere aandoeningen die goed reageren op acupunctuur zijn:

  •  Huidklachten- tgv allergie, chronische infecties of voedsel allergie
  • Urinewegproblemen –chronische blaasinfecties, stressblaas en sommige soorten stenen
  • Respiratoire problemen-chronische en acute rhinitis, sinusitis, Feline allergische bronchitis, pneumonie
  • Toevallen/epilepsie en andere neurologische problemen
  • Gedragsproblemen- angstige of agressieve honden hebben er soms baat bij
  • Cardiologische problemen-mitralis insufficiëntie, cardiomyopathie, aangeboren hart aandoeningen
  • Hormonale onbalans- voortplantings- problemen, schildklier aandoeningen, ziekte van cushing en ziekte van Addison
  • Inwendige ziekten- nier insufficiëntie, hepatitis, chronische pancreatitis, diabetes
  • Kanker-vaak kan bij patiënten met kanker een enorme verbetering van de kwaliteit van leven en vermindering van de klachten

bereikt worden met acupunctuur en Chinese kruiden. Dit geeft de patiënt meer tijd en kwaliteit van leven.

De interessante vraag is: hoe kan acupunctuur bij zo’n verscheidenheid aan aandoeningen als behandeling worden ingezet? In het kort kan gezegd worden dat acupunctuur het neuro-endocrine systeem beïnvloed.
Recent is aangetoond dat acupunctuur voornamelijk invloed heeft op het limbisch systeem in de hersenen. Als we dus een acupunctuur naald in brengen dan beïnvloeden we direct het neurologisch systeem, deze prikkel wordt direct doorgegeven aan
het centrale zenuwstelsel, de hersenen en het ruggenmerg. Afhankelijk van welke punten er worden gestimuleerd, kunnen we verschillende neurologische functies beïnvloeden wat weer leidt tot het afgeven en vrijkomen van bepaalde stoffen zoals o.a. cortisol, een lichaam eigen ontstekingsremmende neuropeptide of neuropeptides zoals serotonine en dopamine welke belangrijke neurotransmitters zijn in het lichaam. Ook de afgifte van andere hormonen kunnen we in het lichaam beïnvloeden via het limbisch systeem. Met andere woorden we kunnen acupunctuur inzetten bij het behandelen van een groot scala aan aandoeningen van het lichaam. Voor meer gedetailleerde informatie kunt u op internet zoeken op: mechanisms of acupuncture.

Verder kunt u contact opnemen met dierenarts Linda Boggie via
telefoonummer: 0570-623433 of
e-mail lboggie.bva@gmail.com

Scroll naar boven