Schildklier problemen introductie

IMG_8197avWEBwmDr. W. Jean Dodds is een international schildklier expert voor huisdieren en leidt het klinisch onderzoeksteam op Hemopet’s Hemolife Diagnostics.  Dr W. Jean Dodds en haar team hebben testen ontwikkeld om schildklier waardes te bepalen en beter de diagnosticeren.

Indien u vermoedt dat uw huisdier schildklier problemen heeft kan het zinvol zijn om bloedonderzoek te doen.

Hypothyreoïdie (te langzaam werkende schildklier) is de meest voorkomende endocriene aandoening van honden en hyperthyreoïdie (te snel werkende schildklier) de tweede meest voorkomende endocriene aandoening van oudere katachtigen, na diabetes.

Ziekte van Hashimoto
De meeste honden met hypothyreoïdie blijken, na verder onderzoek, een auto-immuunziekte te hebben: de ziekte van Hashimoto. Bij een auto-immuunziekte valt het lichaam zijn eigen cellen aan, in dit geval de cellen van de schildklier. Dit veroorzaakt een chronische ontsteking van de schildklier en zorgt ervoor dat deze bijna niet of helemaal niet meer functioneert.

symptomen zijn:

  • Sloomheid, meer slapen en een verminderd uithoudingsvermogen
  • Gewichtstoename zonder meer eten
  • Huidproblemen, schilfers, haaruitval en mogelijk symmetrische kaalheid
  • Vochtophoping rond het hoofd, vocht boven de ogen
  • Hartproblemen zoals een zwakke of trage hartslag
  • Evenwichtsproblemen en mogelijk kreupelheid

Katten
Feline Hyperthyroïdie komt, vooral bij oudere katten vanaf een jaar of 12, erg veel voor. Een mogelijke oorzaak hiervan is commerciële diervoeding, samen met traktaties en snacks zit hier vaak een grote hoeveelheid jodium in. Deze grote hoeveelheden hebben invloed op de schildklier.
Om deze reden zijn er ook veranderingen in de verhouding van commerciële voeding voor katachtigen.
Hypotheryoïdie komt bij de kat zelden voor maar het is niet onmogelijk.

Onderzoek
Het functioneren van de schildklier kan worden onderzocht met een bloedonderzoek, er wordt dan gekeken naar de waarde van de T4, dit geeft de activiteit van de schildklier aan. Ondanks dit onderzoek is het vaak lastig om een definitieve diagnose te stellen. De schildklier reguleert onder andere het metabolisme (stofwisseling) maar ook verschillende cellulaire functies. Een verminderde schildklierfunctie kan dus erg uitleenlopende klachten veroorzaken, waardoor het soms moeilijk is om de juiste diagnose te stellen.

Scroll naar boven