Orthopedie

Bij de dierenartsenpraktijk Dierenarts Deventer is een enorm divers aanbod van patiënten met orthopedische problemen. Denk aan botbreuken (fracturen), heupdysplasie,  ongeluk, hernia, gewrichtsafwijkingen en slijtage (artrose). Zoekt u een othopedie dierenarts dan kunt u bij ons terrecht.

 

Diersoort, ras, leeftijd, gebruiksdoel (huisgenoot, agility, jacht, geleidehond, recreatie etc.) zijn allemaal factoren die een rol spelen bij de verschillende patiënten die worden aangeboden. Het merendeel van de patiënten bestaat uit honden en katten. Het wordt de laatste jaren steeds duidelijker dat er bij katten ook veel verborgen klachten, zoals pijn voor komen (vaak artrose) die pas ten volle duidelijk worden na een goed klinisch onderzoek gevolgd door röntgenologisch onderzoek.
Gedrags-veranderingen die heel langzaam kunnen ontstaan en nauwelijks of niet opvallen of worden toegeschreven aan “het beestje wordt wat ouder”, kunnen een aanwijzing zijn. Het mag duidelijk zijn dat  dat de kwaliteit van het leven en het welzijn van uw dier hierdoor sterk negatief beïnvloed kan worden.

In onze dierenkliniek is dankzij jarenlange training en nascholing in binnen en buitenland (Nederland, Duitsland, Oostenrijk, Amerika), goede expertise en kennis op dit terrein aanwezig. Veel voorkomende problemen bij zowel hond als kat zijn fracturen van botten op elk niveau, vooral na ongeluk. Hiervoor kunnen wij bijna altijd de behandeling in eigen kliniek uitvoeren.Veel katten die worden aangeboden, hebben tgv een val of ongeluk een bekken fractuur die zo bij het klinisch onderzoek nog wel eens gemist kan worden.
Dat zijn uitdagende operaties maar leiden meestal tot goed herstel. Het zal duidelijk zijn dat het nog al verschil maakt of een grote St Bernhard of een chihuahua wordt geopereerd. Er zijn tegenwoordig veel verschillende technieken om fracturen te behandelen maar er is vaak voorkeur voor pennen, platen of externe fixatie boven spalken omdat de laatste tot erg veel nazorg en bijkomende kosten leiden en vaak minder goede resultaten geven.

De orthopedische ingrepen worden nagenoeg altijd ondersteund met fysiotherapie in de herstelperiode. Het blijkt dat de dieren sneller opknappen, de geopereerde ledematen sneller en beter gaan gebruiken en de rest van het lichaam minder gaan overbelasten wat weer tot nieuwe problemen kan lijden.

Gelukkig zijn de orthopedische problemen niet altijd zo dramatisch en hoeft er niet altijd geopereerd te worden en kan er volstaan worden met beweging en voeding voorschrift, ontstekingsremmer, fysiotherapie en of acupunctuur.

Scroll naar boven