Kruisband laesie/ TTA

Kruisband laesie:

Een veel voorkomend probleem die we zien bij Dierenarts Deventer zijn kruisband rupturen in de knie, bijna altijd betreft het de voorste. Soms gepaard gaand met een beschadiging van de binnenste meniscus. Hiervoor zijn ook verschillende technieken voorhanden. Afhankelijk van het gewicht en gebruik van de hond wordt in het algemeen een keus gemaakt.

De conventionele is nog altijd de meest geïndiceerde bij kleine rassen en geeft goede kans op herstel, bij zwaardere honden is dit een minder goede optie en kiezen we liever voor een andere ingreep. Hierbij wordt tegenwoordig ook meestal eerst in de knie gekeken om een indruk van de beschadiging te krijgen van o.a. de kruisbanden de meniscus en het kraakbeen. Bij sommige en v.n.l. grote honden kan de hoek van het tibia plateau (scheenbeen) soms zo afwijkend zijn dat er een TTA (tibial tuberositie advancement) of TPLO (tibial plateau leveling osteotomie) gedaan moet worden. Hierbij wordt een ingreep uitgevoerd waarbij er voor wordt gezorgd dat de resultante van de kracht die uit het kniegewricht naar beneden is gericht, recht door het scheenbeen (tibia) gaat. De leidt er toe dat er nagenoeg geen schuifkracht in het gewricht aanwezig is.

Bij Dierenarts Deventer voeren we in onze kliniek de TTA uit omdat deze het minst ingrijpend is en indien er complicaties optreden, deze goed op te lossen zijn. Wat betreft herstel na de operatie lijkt de TTA het beste uit de bus te komen. Het komt vaak voor dat als er aan een kant een ruptuur is geweest dat het ook aan de andere kant mis gaat en dus een tweede operatie uitgevoerd moet worden.

Klik hier om een fimpje te bekijken van een hond 2 dagen na de TTA ingreep.

Scroll naar boven