Afscheid nemen van uw huisdier

Voor veel huisdiereigenaren is het definitief afscheid moeten nemen van hun trouwe viervoeter één van de moeilijkste dingen in de relatie met hun dier. In slechts een klein aantal gevallen gaan huisdieren op een natuurlijke manier dood. Wij van Dierenarts Deventer lichten graag een aantal zaken toe.

Als de hond geen ernstige of dodelijke kwaal krijgt zal men meestal niet te maken krijgen met een acute keuze om het huisdier te laten inslapen. Helaas overlijden ook slechts weinig honden van ouderdom in hun slaap. Vaak zal men bij een oudere en langzaam aftakelende hond toch ergens een keuze maken wanneer men zijn trouwe kameraad op een gegeven moment moet laten inslapen. Dat moment is echter moeilijk te bepalen. Op goede dagen lijkt het allemaal wel mee te vallen, terwijl op de slechte dagen men eerder de neiging zal krijgen om toch de dierenarts te bellen voor een “ spuitje”.

Met dit schrijven willen wij u een beetje voorbereiden op wat euthanasie inhoud.

Als het, om welke reden ook, niet meer gaat met de situatie waarin uw huisdier verkeerd, dan kunt u, in overleg met uw dierenarts, besluiten om uw huisdier te laten inslapen (euthanaseren). Dit kan in de kliniek, maar kan ook bij u thuis plaatsvinden. Dat mag u zelf bepalen. 

Wat gebeurt er bij een euthanasie? 

Er zijn twee manieren om een huisdier te laten inslapen.

 De eerste en door ons meest toegepaste methode is in het bloedvat (meestal van de voorpoot) een injectie van een geconcentreerd slaapmiddel in hoge dosis toedienen. Het voordeel hiervan is dat het snel en bijna altijd rustig verloopt. Bij dieren die uitgedroogd zijn of dieren met een lage bloeddruk kan het wel eens lastig zijn om direct in het bloedvat te prikken.

Soms gebeurt het dat na enige tijd er nog een of meer ademstuipen zijn, maar dan is het dier al in geslapen.

 Een tweede manier is om eerst een spuitje te geven waardoor het dier gesedeerd wordt. Bij lastige of agressieve dieren die niet of moeilijk zijn te benaderen is dat soms nodig. Een nadeel is soms dat t.g.v. de bloeddrukdaling die optreedt na sedatie het lastig kan zijn om een bloedvat aan te prikken. Op deze manier uw huisdier in laten slapen gaat meestal snel en rustig, maar niet altijd. 

Er zijn een paar zaken waar u rekening mee moet houden: 

 •De ogen sluiten niet.

 •Uw dier kan nog een laatste keer zijn bek openen en/of een geluidje maken.

 •De (huid) spieren kunnen trillen of trekken.

 •De urineblaas en/of de darminhoud kan worden geleegd.

 •Nadat de ademhaling is gestopt kan het hart nog korte tijd doorgaan met kloppen. 

Uw dierenarts controleert altijd of het hartje definitief gestopt is. 

Mogelijkheden na de euthanasie: 

Er zijn verschillende mogelijkheden wat u kunt doen met het lichaam van uw huisdier als hij/ zij overleden is. 

•U kunt uw huisdier bij ons achterlaten. In geval van euthanasie aan huis, kunt u uw huisdier naar de praktijk brengen. Hier worden ze opgehaald en collectief verbrand.

•U kunt uw huisdier officieel laten cremeren bij een huisdierencrematorium. Voor de mogelijkheden hierover kunt u terecht bij de assistente.

•U kunt uw huisdier meenemen en thuis begraven. Of dit mag, is afhankelijk van de regelgeving in uw gemeente.

 •U kunt uw huisdier laten begraven op een officiële dierenbegraafplaats. 

Rouwverwerking 

Daarna komt pas het vervelendste moment, u twijfelt of u misschien wel de goede beslissing heeft genomen, misschien heeft u zelfs wel spijt of wroeging.

Veel eigenaren voelen zich “ schuldig” aan de dood van hun huisdier, maar op tijd ingrijpen hoort ook bij een goede baas zijn voor uw dier.

Bedenk dan dat u de beslissing meestal neemt samen met uw dierenarts. Uw dierenarts is een professional die u in de regel zal proberen te beschermen tegen onjuiste emotionele beslissingen. Hebt u samen met uw dierenarts in overleg besloten tot euthanasie dan kunt u er van verzekerd zijn dat u een juiste beslissing genomen heeft.

Wij willen u alvast heel veel sterkte wensen met deze moeilijke beslissing. 

Donatie 

Ter nagedachtenis aan uw huisdier doneert Dierenarts Deventer een bedrag aan de KNGF Geleidehonden. 

http://www.geleidehond.nl/

http://www.hdc-oost.nl/

 

 

 

 

 

Scroll naar boven