Algemene informatie

Een dier kan geboren worden met gebitsproblemen,  bijvoorbeeld afwijkingen in de stand of een ontwikkelingsstoornis zoals te veel tanden/kiezen, veel afwijking in de stand.

Problemen kunnen ook ontstaat tijdens het wisselen van het melk gebit naar een blijvend gebit. Afwijkingen tijdens het wisselen die niet worden behandeld kunnen op latere leeftijd problemen geven in het blijvende gebit, om onder andere deze reden adviseren we het junior care programma. Tijdens deze consulten wordt het gebit regelmatig gecontroleerd waardoor afwijkingen snel opvallen en aangepakt kunnen worden

Een gouden regel in de tandheelkunde is, dat er van het zelfde element (tand of kies) nooit zowel het melkelement als het blijvende element tegelijkertijd aanwezig mogen zijn.

Corrigeren

Bij kleinere honden rassen komt een afwijkende stand van het gebit veel voor. De tanden en kiezen staan vaak scheef en/of te dicht op elkaar.
Soms is het heel goed mogelijk om, net als bij mensen, de stand te corrigeren.
Er is veel geduld en tijd voor nodig, de methode is afhankelijk van vele factoren. Het is daarom zinvol om op tijd een controle te laten uitvoeren en indien nodig, dit later te herhalen.

Als niet alle elementen zichtbaar zijn, is het mogelijk dat deze nog in de kaak zitten. Het risico is dat er een cyste gevormd wordt, dit is erg pijnlijk. Het probleem hierbij is vaak dat dieren hun pijn niet aangeven, waardoor we er soms te laat achter komen.

Problemen

In een later stadium zien we vaak problemen met het tandvlees en het kaakbot. Een reactie van het lichaam kan een diepe ontsteking zijn, dit noemen we parodontitis.

Niet alleen zijn deze gevolgen van een slecht gebit ontzettend pijnlijk voor het dier, maar ook nog eens risicovol. Als er ontstekingen komen in het tandvlees en het kaakbot kunnen deze bacteriën in de bloedbaan terecht komen, hierdoor kunnen er ook ontstekingen op andere plekken in het lichaam ontstaan. Wanneer een dier lang loopt met ernstige ontstekingen kan er zelfs een bloedvergiftiging ontstaan. Hier kan het dier erg ziek van worden.

Voorkomen

Om dit soort pijnlijke en risicovolle problemen te voorkomen is een goede gebitsverzorging uiterst belangrijk. Net als bij mensen moeten de tanden van het dier dagelijks enkele minuten gepoetst worden.

Het advies is om hier op jonge leeftijd mee te beginnen, zo leert het dier er makkelijker aan wennen, maar wordt het gebit ook vanaf het begint goed beschermd, dit kan veel problemen voorkomen en het gebit wordt dagelijks gecontroleerd.

Op de praktijk wordt ook tandenpoetsles gegeven en op ons YouTube kanaal staan ook verschillende demonstratie filmpjes hoe je tandenpoetsen kunt oefenen bij de hond of kat
Tanden poetsen hond
Tanden poetsen kat

Behandeling
Soms lukt het voorkomen niet of is er een andere reden waarom een gebitsbehandeling nodig is. We leggen hier graag alles over uit bij gebitsbehandeling.

Scroll naar boven