Tandheelkunde bij konijn en cavia

Bij Dierenarts Deventer komen tandproblemen komen bij cavia’s en konijnen redelijk
vaak voor en dan vooral bij dwergkonijnen. De tanden en kiezen blijven het hele leven doorgroeien en kunnen dan soms ook erg lang worden. Als de kaken niet goed dop elkaar aansluiten of bij aangeboren of verkregen afwijkende stand kan dit soms extreme vormen aannemen.

Bij konijnen groeien dan bv de boven snijtanden in een cirkel terug de bovenkaak in en onderkiezen kunnen de tong ernstig beschadigen. Een afwijking aan snijtanden is vaak goed van buiten te zien maar afwijkende kiezen wordt veel lastiger, zeker bij cavia’s. Symptomen kunnen o.a. zijn het niet meer goed eten,slechte verzorging,natte kin,vermageren, afwijkende ontlasting etc. Het kan soms nodig zijn om snijtanden te verwijderen. Dit hoeft geen enkel probleem te zijn.
Kiezen verwijderen, zeker bij cavia’s maar ook bij konijnen, is geen sinecure en moet voorzichtig
gebeuren en meestal pas na een röntgenfoto van de schedel. Omdat de cavia een anders dan algemeen voorkomend kaakgewricht heeft kan hier erg gemakkelijk een probleem ontstaan, ontwrichting van het kaakgewricht, waardoor pijn en afwijkende slijting van het gebit ontstaan met alle gevolgen van dien.
Als er op tijd wordt ingegrepen is er vaak nog het nodige aan te doen maar soms blijft er niets anders over dan bv regelmatig bijslijpen van tanden en kiezen. Wat bij deze dieren beslist af te raden is, is het knippen van tanden. Het risico van kaakabcessen wordt daardoor aanzienlijk vergroot en het is bovendien een pijnlijke ingreep.

Een goede slijting van het konijnengebit komt naast de correcte sluiting, tot stand door de juiste voeding. Veel van het konijnenvoer dat op de markt is, voldoet niet aan de juiste eisen. Vaak is het zetmeel gehalte veel te hoog (slecht voor een goede spijsvertering) het eiwit gehalte te laag en ruw vezel gehalte te laag. Ook dat laatste is belangrijk nl voor een goede slijting van de kiezen en optimale spijsvertering.

Bij konijnen en cavia’s met terugkerende of erge stands en slijtings afwijking, is het zinvol röntgenfoto’s van de schedel te maken en via metingen te bepalen wat er gedaan moet worden. Mbv deze röntgenfoto’s is vaak ook een redelijk goede prognose te geven voor de toekomst.

Kaakabcessen zijn beruchte en beduchte problemen aan het kopje van een konijn en vaak lastig op te lossen. Het abces moet grondig geopend en gereinigd worden en geheel of deels verwijderd. Na deze behandeling blijft het open en is langdurige nabehandeling met antibioticum vaak noodzakelijk.
Het is ook belangrijk om op te sporen wat de oorzaak van het abces is en dit weg te nemen, vaak moet er een of meer kiezen verwijderd worden.

Bij cavia’s is vitamine C een must en vaak nodig om extra toe te dienen.

Scroll naar boven