Tandheelkunde bij de kat

Bij dierenarts Deventer is op het gebied van tandheelkunde een van de meest voorkomende afwijking aan het katten gebit is de TR (tooth resorptive) n.l. bij c.a. 60 van de dieren. Vroeger werd dit aangeduid als FORL (feline odontoclastic resorptive lesion). De oorzaak hiervan is niet bekend, maar het is wel duidelijk erg pijnlijk voor katten. Het is vaak moeilijk te zien, maar tekent zich soms af als een klein roze vlekje bij de tandhals. Op de röntgenfoto is een duidelijk oplossing van het binnenste van de tand (dentine) waar te nemen. We onderscheiden twee vormen en afhankelijk van de voorkomende vorm wordt een behandeling in gesteld.

Een andere veel voorkomende aandoening is parodontitis. Dit is het gevolg van niet verwijderde plak. Het tandvlees en kaakbot worden na verloop van tijd en erg aangetast door de langdurige ontsteking. Dit geeft aanleiding tot ongerief en stinken uit de mond. Soms is het zo erg dat de kiezen al los staan in de kaak. Een goede poets discipline, door dagelijks te poetsen, kan dit voor een groot deel voorkomen.

De dikte van het email bij onze huisdieren vele malen minder is dan bij ons, daardoor raakt al snel bij een geringe beschadiging de pulpa (binnenste deel van de tand) geïnfecteerd en sterft af. Dit leidt weer tot een wortelpunt ontsteking of abces. We zien dit vaak bij de hoektanden van de kat en omdat de hoektanden belangrijk zijn willen we die graag behouden. Het is dan ook heel goed mogelijk om bij de kat, met succes, een wortelkanaal behandeling in te stellen.

Bij sommige ras katten, bijvoorbeeld Main coone, Britse korthaar, maar ook onze alle daagse Europese korthaar komt soms een heel lastige aandoening voor van het tandvlees en het mond slijmvlies. Een van de afkortingen voor deze aandoening is FCGSS (hele mond vol). Er is geen goede therapie voor en vaak is het enige wat helpt is om alle kiezen te extraheren ( verwijderen). Omdat ogenschijnlijk alle kiezen nog gezond zijn kan dat een forse klus zijn om een “full mouth extraction” te verrichten. Corticosteroïden zijn niet noodzakelijk of gewenst, zeker niet voorafgaand aan deze behandeling. Vaak hebben deze katten ook een Calici virus infectie doorgemaakt, maar een oorzakelijk verband is er niet aangetoond.

Naast de eerste aanpak van full mouth extraction is er tegenwoordig ook de mogelijkheid van stamceltherapie. Hiermee zijn in kleine studies gunstige resultaten behaald  (c.a. 70 positief bij de patiënten die niet verbeterden op extracties). Misschien dat het in de toekomst zelfs een eerste keus mogelijkheid blijkt te zijn. Niet iedere patiënt komt in aanmerking maar omdat het een erg ernstige en welzijn verminderende aandoening is, geeft stamceltherapie zeker hoop voor een grote groep patiënten.

 

Scroll naar boven