Artrose

Artrose:

Artrose is een aandoening die het functioneren en  het welzijn van uw huisdier beperken.De  behandeling is een goed voorbeeld van multimodale therapie, d.w.z. verschillende therapeutische mogelijkheden kunnen gezamenlijk toegepast worden. Er is niet een magische pil die alle klachten we kan nemen.

Zoals aangegeven begint het met een goede diagnose.  Vaak zullen er NSAID (niet-steroïde ontstekingsremmers) worden ingezet om pijn te verminderen en de voortgang van het proces te vertragen. Dieren kunnen soms verschillend reageren op de verschillende NSAID’s en soms is het even zoeken welke het meest geschikt is . Langdurig en hoog gedoseerd gebruik kan soms nadelige effecten hebben op het maagslijmvlies. Soms is een gewichts reductie nodig omdat overgewicht de klachten beduidend verergert. Hierbij kan gebruik worden gemaakt van speciale voeding met toevoegingen die soms vermindering van klachten geven. Er zijn vele preparaten op de markt die claimen chondroitine sulfaat en essentiële vetzuren (omega vetzuren) te bevatten. Deze zouden zorgen voor een verbeterd herstel van kraakbeen en afname van de ontstekingsreactie. Uit onderzoek is gebleken dat veel van die preparaten niet de juiste ingrediënten bevatten of niet de samenstelling hebben die ze claimen. In erge gevallen moeten “sterkere pijnstillers” worden gebruikt. Gebruik van Paracetamol bij huisdieren is sterk af te raden omdat het giftig is voor honden en katten.

Acupunctuur eventueel samen met Chinese kruiden heeft heel vaak een goed effect. De dieren gaan na behandeling veel beter bewegen en zijn vrolijker. Het is verstandig dit te ondersteunen met fysiotherapie, zodat alle gewrichten, spieren optimaal in beweging komen en blijven functioneren.

Met laserbehandelingen kunnen we zorgen dat aangetast weefsel optimaal kan herstellen door de stofwisseling in de aangetaste weefsels te optimaliseren en te zorgen dat de cellen die zorgen voor herstel toenemen. Het effect is weefselherstel, afname van pijn en zwelling vermindering.

Tegenwoordig bestaat ook bij huisdieren de mogelijkheid om m.b.v. stamcellen de klachten te verminderen. Hiermee zijn al verbluffende resultaten bereikt. Er zijn verschillende manieren om dit te doen en is niet geschikt voor iedere patiënt.  Dit terrein is nog volop in ontwikkeling.

Een artrose of pijn patiënt moet eigenlijk met enige regelmaat door uw dierenarts  gecontroleerd worden om te kijken of de gekozen therapie nog optimaal effect heeft of dat het bijgestuurd moet worden.

[easingslider id=”2216″]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Scroll naar boven