Blaasstenen, ook wel caculi genoemd, bestaan eigenlijk uit een samenklontering van blaasgruis in de blaas. Blaasgruis zijn microscopisch kleine korreltjes die je het best kunt vergelijken met zand. De blaasstenen bestaan uit verschillende soorten en hebben elk hun eigen oorzaak en oplossing.
Sommige zijn slechts een paar millimeter groot, anderen wel een paar centimeter! Dit lijkt klein maar bij zo’n klein lijfje, en zo’n kleine blaas kan dit toch erg groot en vooral pijnlijk voelen.
Er zijn verschillende soorten blaasstenen en deze hebben ook verschillende oorzaken.
Soms worden ze veroorzaakt door een infectie, hierbij kan de dierenarts antibiotica voorschrijven. Bij andere oorzaken kan antibiotica juist helemaal geen nut hebben.
De behandeling is dus ook afhankelijk van de soort steen die er zit.
Meestal wordt er een röntgenfoto gemaakt om te kijken hoe groot de steen is en hoeveel het er zijn en er wordt urine onderzoek gedaan om te kijken of er schade is van de stenen.
Afhankelijk van de grootte weet de dierenarts of het nodig is om het dier te opereren om de stenen te verwijderen. De stenen kunnen worden opgestuurd voor onderzoek, maar dit is niet verplicht.
Om te voorkomen dat het dier opnieuw last krijgt van stenen en gruis is er speciale voeding. Veel dieren die het krijgen zijn er gevoelig voor en de kans dat ze het nog een keer krijgen is groot. Dankzij de voeding wordt het milieu van de blaas zo, dat het bijna onmogelijk is dat er nog stenen vormen. Het is wel belangrijk om enkel en alleen dit voer te geven, ander eten kan het dieet verstoren, waardoor het toch weer terugkomt.
Stenen in de blaas en blaasgruis is niet alleen schadelijk voor het lichaam, maar doet ook heel erg zeer. Een goede pijnstiller is dus belangrijk.
Kat
SPOEDGEVAL
Bij een kater kunnen blaasgruis en blaasstenen er ‘makkelijk’ voor zorgen dat de kat niet meer kan plassen, dit is altijd een spoedgeval! Wanneer de volgende symptomen van toepassing zijn moet u direct de dierenarts bellen.
Symptomen
- gaat vaak naar de bak, maar het kattengrit blijft droog, lijkt of hij niet kan poepen/plassen
- gilt/miauwt heftig wanneer hij op de bak zit
- drinkt veel
- erg onrustig
- likt veel aan penis
- eigenaar mag niet aan de buik zitten (de buik is pijnlijk)
- mogelijk stoppen met eten, braken en de kat wordt sloom
Hond
Symptomen
- vaak kleine beetjes plassen
- in huis plassen
- pijn bij plassen, perst op urine
- bloederige urine
- niet meer kunnen plassen (vooral bij reu) dit is een spoedgeval!
Konijn
Niet alleen katten en honden kunnen last krijgen van blaasstenen, ook konijnen en knaagdieren kunnen hier last van krijgen.
Symptomen
- Vaak kleine beetjes plassen
- bloed in de urine
- pijn bij het plassen/persen
- niet meer kunnen plassen dit is een spoedgeval: sloom, verlies eetlust
Oorzaken
Konijnen hebben een efficiënte kalkopname (calcium), de calcium die niet gebruikt wordt, wordt via de urine uitgescheiden. Wanneer er te veel calcium in de urine zit, kunnen er snel blaasgruis en blaasstenen ontstaan.
Dit te veel aan calcium heeft meerdere oorzaken:
- kalkrijke groenten
- hooi op basis van alfalfa
- knaagstenen
- te veel biks