Tandheelkunde bij de hond

Een hond kan al geboren worden met problemen, zoals stand afwijkingen, ontwikkelingsstoornissen (niet onvoldoende afwijkend of te veel aangelegde elementen). In een wat later stadium kan het zijn dat het wisselen van melk naar blijvend gebit afwijkend verloopt.  Een gouden regel in de tandheelkunde is dat er van hetzelfde element nooit zowel het melkelement als het blijvende element aanwezig mogen zijn. 

Afwijkingen zijn soms ras gebonden, een afwijkende stand bij shelties  en andere kleine rassen komen veel voor. Het is soms heel goed mogelijk, net als bij mensen, om de stand te corrigeren. Hiervoor is wel geduld nodig en de wijze waarop is afhankelijk van vele factoren.  Het is daarom zinvol om op tijd controle te laten uitvoeren en indien daar aanleiding toe is dit te herhalen. Als er onvoldoende elementen te zien zijn dan kan het zijn dat deze nog in de kaak zitten. Het risico is dan dat er cyste vorming ontstaat en dat kan erg pijnlijk zijn. Een probleem is dat huisdieren vaak niet aangeven dat ze last of pijn hebben. Als er op tijd wordt ingegrepen bij jonge dieren zijn problemen voor later vaak te voorkomen.

In een later stadium zien we vaak problemen met het tandvlees en kaakbot, parodontitis, als er geen goede gebit verzorging wordt uitgevoerd. Bij uw huisdier moet er net als bij mensen dagelijks enkele minuten gepoetst worden. Als hier op jonge leeftijd mee wordt begonnen kunnen veel problemen worden voorkomen en het voordeel is een dagelijkse controle van het gebit van uw huisdier.                 

 Sommige van de ingrepen om het gebit weer in orde te brengen kunnen erg kostbaar zijn, omdat er eerst röntgenfoto’s gemaakt moeten worden. Er volgen daarna vaak langdurige kaak chirurgische  ingrepen. Zonder het maken van röntgenfoto’s is het niet juist om elementen (kiezen of snijtanden)  te verwijderen omdat er bijvoorbeeld meer wortels aanwezig kunnen zijn, een wortel gebroken kan zijn of een kaakabces waarbij risico van breken van de onderkaak aanwezig is.  De pijn die huisdieren in de mond kunnen hebben wordt vaak onderschat en is ook vaak zo op het oog niet in te schatten.  In het verleden werden fracturen van bijvoorbeeld de punt van de kroon van een tand of beschadiging van het email niet behandeld, want het dier had er schijnbaar geen last van. Altijd ontstaat er in deze gevallen na verloop van tijd een pulpa degeneratie (afsterven van levend weefsel in de tand) en daaropvolgend een zeer pijnlijke wortelpunt ontsteking in de kaak. Als mens zouden we bij de tandarts acuut geholpen willen worden en helaas kunnen onze huisdieren dat bij ons niet duidelijk maken.

Wanneer een tand verkleurd is (teken van gedegenereerde pulpa) of er is een stuk van de kroon af gebroken dan is het mogelijk om het element te redden door een wortelkanaalbehandeling te doen. De anatomie en het formaat van de tanden verschillen erg van die van mensen. Er is daarom goede expertise nodig op dit gebied. Bij Dierenarts Deventer wordt deze procedure frequent gedaan en bij ons is daar dankzij goed training veel ervaring op dit gebied.