Lasertherapie

IMG_4559
Dierenarts Deventer kan u deze nieuwe behandelmethode vanaf heden aanbieden voor uw hond, kat of konijn.

 

Wat doet laser therapie?
Laser therapie vermindert zwelling, ontstekingen en dat leidt tot vermindering van de pijn. Lasertherapie is effectief bij de behandeling van acute pijn, chronische aandoeningen en postoperatieve pijn.
Laser therapie behandeling bij Dierenarts Deventer is veilig, snel en pijnloos en kan zonder het dier onder narcose te brengen uitgevoerd worden. Behandelingen aan diepere weefsels worden behandeld in 5 tot 10 minuten. Meestal vertonen zelfs chronische patiënten verbetering na 3 tot 5 behandelingen. Lasertherapie maakt gebruik van het vermogen van het lichaam een eigen genezing te bevorderen door stimulerende cellulaire activiteit. Ondanks de korte behandelingstijden brengen laser therapie behandelingen een genezingsproces op gang dat actief blijft en de therapie vermindert de ontsteking voor maximaal 24 uur na de behandeling.
Laser therapie is een klinisch bewezen modaliteit in zowel menselijke- en diergeneeskunde.

Hoe werkt laser therapie?
Laser behandeling in de geneeskunde is niet nieuw. Al in het begin van de vorige eeuw waren er toepassingen. Voor dat er antibiotica waren werd er al veel onderzoek gedaan en zijn er veel laserbehandelingen uitgevoerd om infecties te behandelen maar met de komst van antibiotica is dit op de achtergrond geraakt.

We weten allemaal dat zonlicht in de juiste hoeveelheid een positief effect heeft op het welbevinden en de gezondheid van mensen. Laser behandeling is een therapie met licht van een of meer specifieke golflengtes, dit in tegenstelling tot zonlicht dat alle golflengtes vanaf 290nm (van UV tot infra rood) uitzendt. Het zichtbare spectrum zit tussen 400-800nm(UV-IR). Laser staat voor Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation en vindt plaats in het zichtbare en UV deel van het spectrum, officieel volgens de Europese standaard: “Any device which can be made to produce or amplify electromagnetic radiation in the wavelength range from 180 nm to 1mm primarily by the process of controlled stimulated emission”.
De golflengtes die in de (dier-)geneeskunde worden gebruikt zitten tussen 532-10600nm, waarbij de laatste ook chirurgisch wordt gebruikt (CO2 laser) . Een laser straal is een golflengte specifieke foton kettingreactie de resulteert in een monochromatische coherente lichtbundel.

De te behandelen aandoeningen en toepassingen zijn legio en kunnen variëren van oppervlakkige huidaandoeningen, ontstekingen tot diepe weefseltrauma’s of beschadigingen en pijn. Hoe dieper het te behandelen doel ligt in het weefsel hoe lastiger het wordt. Verschillende golflengtes hebben verschillend effect op aandoeningen en weefsels. Het principe is dat het genezings- en herstel proces wordt gestimuleerd met een krachtige lichtbundel van een specifieke golflente en hoeveelheid energie waardoor in de cellen een verhoogde hoeveelheid ATP (adenosine tri fosfaat in de mitochondriën in de cel) wordt geproduceerd en een “ boost” geeft aan het metabolisme van het betreffende weefsel. Het effect is sneller herstel, minder pijn, minder litteken weefsel en gezonder eind resultaat.
Behandelduur en frequentie is sterkafhankelijk van de aandoening en de patiënt. Chronische aandoeningen duurt over het algemeen langer dan acute problemen.

Wat kan er behandeld worden met laser therapie?
Een opsomming van aandoeningen waarbij lasertherapie ondersteunend kan zijn dan wel een oplossing:
– Artritis/artrose
– Oedeem
– Lik granuloom
– Purulente (pussige) huidontstekingen en infecties,
– Bloedoor
– Ooronsteking
– Pijn tgv trauma of tgv operatie naast gangbare pijnstilling
– Tijdens of na operatie behandelen van het operatie gebied en andere verwondingen verwondingen
– Myo- faciale pijn (pijn in spieren en kapsels)
– Fracturen
– Neus en holte ontstekingen
– Urineweg/blaas problemen
– Tandvleesontstekingen, FCGS (feline chronische gingivo stomatitis)
– Na (full mouth) extracties
– Anaal zak ontsteking
– Perianale fistels

Hoe vaak moet mijn dier behandeld worden?
De behandel frequentie is afhankelijk van de aandoening en kan variëren van 2-3x tot 10x met af en toe herhaling.

Reeds eind tachtigerjaren werd in onze praktijk deze therapie bij paarden en huisdieren ingezet. Tegenwoordig is er veel meer bekend en is de apparatuur sterk verbeterd en wordt nog steeds verder doorontwikkeld. In Nederland is de toepassing , in tegenstelling tot meerdere andere landen, erg beperkt.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de praktijk.

informatie flyer voor de laser:

Klik op de foto voor een groter formaat.

 

laser folder

 

Scroll naar boven