Deel 1: Viggo en Suzy verhuizen

Verhuizen:

“Wat een spannende dag vandaag!”, roept Suzy als ze haar oogjes open doet en Viggo ziet. Viggo rekt zich eens uit en draait zich om. Maar lang kan hij niet genieten van zijn rust. Suzy trekt aan zijn oor en roept: “Wakker worden, vandaag gaan we verhuizen!” .

Viggo is nu ineens klaar wakker, o ja dat is waar ook. Hun boertjes en zusjes zijn al weg en vandaag mogen Viggo en Suzy met hun nieuwe baasjes mee. Een paar weken geleden zijn ze geweest en hebben hun uitgekozen. Maar toch vindt Viggo het maar spannend, waar gaan ze naar toe? Zou het wel leuk zijn? Heeft hij straks wel een grote tuin om in te spelen? Gelukkig gaat zijn zusje Suzy mee, zij is nergens bang voor.

“Daar zijn ze”, fluistert  Viggo in het oor van Suzy, maar die heeft het nauwelijks gehoord. Ze heeft al een sprint getrokken naar de deur en springt tegen de benen van haar nieuwe baasjes aan. Vlug gaat Viggo achter haar aan.

Even later zitten ze in de auto, er klinkt muziek en de auto bromt zachtjes. “Dag Friesland en op naar Twente” ,horen de pups hun baas zeggen. Langzaam zakken hun oogjes dicht. Het is best ver en na een half uur snurken de twee zachtjes achterin de auto. Als de motor afgezet wordt schrikken ze wakker. “We zijn er”, zegt Suzy. Viggo kijkt door het raam, zijn hartje maakt een sprongetje. Hij ziet een grote tuin, weilanden en Friese paarden. Lekker veel ruimte om te spelen denkt hij.

Viggo en Suzy worden uit de auto getild. Eerst mogen ze even buiten kijken, ze rennen rondjes om hun nieuwe baasjes en blijven bij elkaar in de buurt.

Even later zijn ze binnen in het grote huis. Nieuwsgierig kijken de pups rond, de katten komen kennis maken met de pups. Die vinden het erg spannend dat er nieuwe huisgenoten komen en na wat blazen gaan de twee katten weer naar buiten. Hun baasje is druk in de weer in de keuken, het ruikt heerlijk. “Zou ze wat voor ons maken?” vraagt Suzy aan Viggo. Maar voor hij kan antwoorden staat er al een bak met eten voor hun neusjes, tot het laatste stukje likken Viggo en Suzy de bak uit.

“Viggo, Suzy”, horen ze even later, “ kom we gaan de paarden voeren”. Snel hollen ze mee naar de grote schuur. Daar worden ze begroet door de hinnikende paarden. Als alle paarden brokken en hooi gehad hebben gaan ze weer naar binnen. Wat zijn ze moe van alle indrukken!

In de kamer staat een grote bench met een lekker warm dekentje, “zit”, horen ze hun baasje zeggen. Dan zien je een lekker snackje in de hand van hun baasje, de pups gaan er eens goed voor zitten. “Oh, goed zo!” horen ze het baasje zeggen. Met het lekkers in hun bekjes lopen ze naar binnen en gaan liggen. “Wat een dag”, fluistert Viggo, maar Suzy hoort het al niet meer, die ligt al zachtjes te snurken.

Tips om uw pup aan de nieuwe omgeving te laten wennen:

  • Neem een stukje deken of doek mee uit het nest zodat ze de geur van thuis mee hebben en leg dat in de mand of bench.
  • Zorg voor een waterbak en een voerbak.
  • Laat de pup aan zijn of haar naam wennen.
  • Nodig niet meteen de eerste dag de hele familie uit, maar laat uw pup rustig aan de nieuwe omgeving wennen.
  • Puppy’s zijn nog niet zindelijk en moeten daarom vaak uitgelaten worden. Het beste is om direct een grasveldje op te zoeken waar u uw puppy van de lijn uit kunt laten.
  • Het is ook belangrijk om niet alles toe te laten. U kunt uw puppy beter vanaf het begin goed opvoeden. Duidelijk zijn in wat wel en niet mag, om dit later nog aan te moeten leren is een stuk lastiger.
  • Laat uw pup de eerste nacht niet in uw bed slapen; ook niet als hij jankt. Een beetje janken is normaal en zal snel verdwijnen. De pup zal zich minder alleen voelen als u zijn hondenspeelgoed of een gedragen kledingstuk op zijn slaapplek legt. Het is bewezen dat een tikkende wekker, die de hartslag van de moeder nabootst en een warme kruik die u onder het hondenkussen legt en de lichaamstemperatuur van de moeder imiteert, beiden goed werken.
  • Het kan prettig zijn voor de pup om hem of haar op uw slaapkamer in de bench of in een doos te laten slapen.
  • Vlak voordat je naar bed gaat laat je de pup nog even uit. Reken er echter op dat je er toch regelmatig uit zal moeten om hem te laten plassen of poepen. Als hij onrustig wakker wordt, laat je hem kort uit. Geef hem daarbij zo weinig mogelijk aandacht, praat niet tegen hem en speel niet. Na het doen van zijn behoefte, ga je weer terug naar bed.
  • Op deze manier krijgt u de pup heel snel zindelijk.
Scroll naar boven