Vlooien en teken


Waarom is het nu zo belangrijk om je dier preventief te beschermen tegen vlooien en teken?

Vlooien

Misschien heeft u nog nooit een vlo op uw dier gevonden, maar dit betekent niet dat zij er niet zijn.
Vlooien zijn meesters in verstoppen, ze zijn heel klein en vliegensvlug, makkelijk te missen dus.
Zeker bij katten zijn vlooien soms erg lastig te vinden. Katten likken zichzelf schoon, en likken ook bij huidirritatie. Met al dat likken eten ze vaak een groot deel van de vlooien op.

Vlooien planten zich binnen 24-48 uur voort. Om deze reden is het erg belangrijk dat een anti-vlooien middel binnen 24 uur werkt.
Per keer leggen zij gemiddeld 100 eitjes. Deze eitjes kunnen met een paar dagen uit komen, maar bij uitzondering kan dit ook maanden duren. Al die maanden liggen deze eitjes ergens in huis te wachten op ‘hun’ moment, eitjes zijn erg lastig te bestrijden.

Als de eitjes uitkomen zijn het larven, deze larven zijn samen met de vlo het meest makkelijk te bestrijden. Wordt de larve niet aangepakt dan verandert deze in een pop.

De poppen kunnen binnen een paar dagen uitkomen maar bij uitzondering kan dit net als bij de eitjes maanden duren, in deze maanden liggen ze ergens in huis te wachten op ‘hun’ moment. Ze zijn net als de eitjes erg lastig te bestrijden.

Vlooien geven mens en dier niet alleen veel irritatie, maar dragen vaak ook nog vervelende ziektes met zich mee zoals toxoplasmose, maar ook andere parasieten zoals lintwormen.

Om deze reden is het advies om nooit te stoppen met de preventieve zorg tegen vlooien. Een vlooienplaag is snel in huis. 1 pop komt uit, wordt een vlo en legt 100 eitjes en het begin van een plaag is gestart. Voorkomen is beter dan genezen.

Teken

Een teek is makkelijker te vinden dan een vlo, ze hechten zich vast in de huid en zijn vaak goed zichtbaar. Als het dier niet preventief behandeld wordt tegen teken is het belangrijk dat deze binnen 24 uur verwijderd wordt. Hierdoor hebben zij de minste kans om een ziekte over te brengen.
Als uw dier wel preventief behandeld wordt, is het belangrijk dat het middel de teek doodt binnen 24 uur.

Naast Lyme kunnen teken nog veel meer ziektes overbrengen op de hond zoals babesiose. Deze ziekte wordt ook wel tekenkoorts genoemd, zonder goede behandeling kan deze ziekte dodelijk zijn.

LET OP!
Gebruik nooit een middel voor iets anders dan het bedoeld is of met een andere dosering dan voorgeschreven wordt.
Ook als u een half pipet toedient uit een te hoge gewichtsklasse kunt u uw dier over doseren. De producten zij niet gemaakt om gehalveerd te kunnen worden.
Permethrin is een stof dat veel gebruik wordt bij de preventieve zorg voor honden. Katten zijn extreem overgevoelig voor deze stof en kunnen hier aan overlijden. Geef daarom nooit een middel voor honden aan uw kat.

Scroll naar boven