Werkwijze

Hoe gaat een dierenfysiotherapeut te werk bij de eerste afspraak?

Er vindt een intakegesprek plaats, waar alle aspecten van de huidige klacht van het bewegingsapparaat aan de orde komt, maar ook voorgaande problemen en de algemene gezondheid van het dier worden in kaart gebracht. Informatie van de dierenarts is daarom erg belangrijk. Vragen die gesteld kunnen worden zijn: wanneer zijn de klachten begonnen, is er een duidelijke oorzaak voor de klachten, heeft uw dier een afwijkend looppatroon (zoals slepen, omvallen, laag wandeltempo enz.).

Na de anamnese wordt er een fysiotherapeutisch onderzoek gedaan. In dit onderzoek is het belangrijk om informatie te verkrijgen over het bewegingsapparaat van het dier. Het looppatroon, het (gaan) zitten/ opstaan, het (gaan) liggen/ opstaan en de bewegingsuitslagen van de gewrichten in de voor- en achterhand en wervelkolom worden beoordeeld. Tevens zal er gevoeld worden naar spierspanning, spieromvang, zwelling en temperatuursverhoging van weefsel.

Na het onderzoek wordt de behandeling en de bevindingen besproken en wordt er een behandelplan opgesteld. Dit behandelplan omvat de mogelijkheden, het behandeldoel en het te verwachtten aantal behandelingen. Omdat dieren goed en snel reageren op fysiotherapie kan in de meeste gevallen volstaan worden met 4 tot 6 behandelingen.

Scroll naar boven