Wolf de Oudduitse Herder.
Op de praktijk zie we veel verschillende rassen voorbij komen. Graag lichten we er een ras uit om daar wat meer over te vertellen. Deze keer is er gekozen voor de Oudduitse Herder en in het bijzonder Wolf een jonge enthousiaste hond.
Eerst een paar vragen over Wolf:
Waarom heb je voor de naam Wolf gekozen? We vonden Wolf een mooie naam, en het past goed bij hem aangezien hij zilver grauw van kleur is.
Waarom een Oudduitse Herder? Wij zij echt verliefd op het ras. Het zijn stabiele, trouwe en lieve en natuurlijk prachtige honden.
Na een tip van Sikke Minnema , zijn we ons gaan verdiepen in de Oudduitse herders. We zijn bij het zoeken naar een pup terecht gekomen bij Oudduitse Herder kennel Dorpzicht in Daarle. En na de kennismaking met de fokker en hun prachtige honden waren we helemaal verkocht.
Wat is Wolf zijn beste eigenschap? Wolf is een lieve sociale knuffelbeer.
Wat is Wolf zijn favoriete kostje? Pens
Heeft hij een favoriet speeltje en welke is dat? Hij is gek van veel speeltjes maar zijn favoriet is toch wel zijn bal.
Wat heb je gedaan op Wolf zijn 1e verjaardag? Op zijn 1e verjaardag zijn we met hem naar de dierenwinkel geweest en hebben we een lekker bot en een mooie bal gekocht, die hij zelf uitzocht, hihi. En we hebben heerlijk gewandeld bij de IJssel.
Als je wat leuks wil doen met hem waar ga je dan naar toe of wat ga je
doen? Als we wat leuks met hem willen doen gaan we lekker wandelen en/of zwemmen.
Zoekspelletjes vindt hij ook erg leuk.En sinds kort hebben we een hondenspeelweide ontdekt in Heeten waar we zeker vaker na toe gaan. En als de honden er weer mogen komen, heerlijk naar Bussloo.
Is er nog iets wat je graag wil vertellen over hem? Wolf is een lieve, ondeugende en nog iets onzekere puber, die af en toe bananen in zijn oren heeft, let wel, hele trossen, maar een superhond is die we niet meer willen missen! Die door zijn bijzondere kleuren veel belangstelling heeft van mensen. We zijn echt zijn trotse baasjes!
Over het ras.
De Oudduitse herder is een middelgrote hond. De Oudduitse herder verschilt in uiterlijk van de Duitse Herdershond vooral in zijn rechte rug en lange vacht. Het dier is krachtig, goed gespierd en licht gestrekt.
De vachtkleur kan variëren tussen zwart, zwart-bruin, geel-bruin en (wolfs)grauw. Tevens zijn er Oudduitse herders die meer grijs in hun vacht hebben, deze worden vaak zilver genoemd. Qua uiterlijk is er ook nog een verschil tussen de Oost-Duitse lijn en de West-Duitse lijn. Oudduitse herders uit de Oost-Duitse lijn komen vooral uit werklijnen en hebben vaak een donkerdere vacht. Daarnaast zijn ze geblokter van bouw. Honden uit de West-Duitse lijn zijn vaak blonder van kleur en zijn minder geblokt gebouwd. Hierdoor lijken ze meer op de ‘normale’ Duitse Herdershond.
Aard en karakter
Oudduitse herders zijn van nature evenwichtig, stabiel, zelfverzekerd, absoluut spontaan en goedmoedig. Daarnaast zijn ze opmerkzaam en leidend. Ze beschikken ook over de nodige moed, vechtlust en doorzettingsvermogen, waardoor ze zeer geschikt zijn als waak- geleide- en diensthond. Door hun rustige en evenwichtige karakter en omdat ze graag in een roedel leven,
zijn Oudduitse herders ook zeer geschikt als gezinshond.
Beweging
De Oudduitse herder is een draver. Het dier krijgt dan ook de juiste bespiering door vooral rechtlijnige bewegingen met hem te maken, zoals wandelen, fietsen en zwemmen. Oudduitse herders hebben veel beweging nodig, zo’n twee uur per dag is zeker aan te raden.
Oudduitse herders kunnen in stadswoningen worden gehouden, mits ze genoeg beweging krijgen. Dit, omdat hij binnenshuis erg rustig is en niet onnodig blaft. Natuurlijk is het wel fijner voor het dier als hij vrij gebruik kan maken van buitenruimte.
Verzorging
De vacht van de Oudduitse herder moet zo nu en dan, maar zeker niet te vaak, gekamd worden. Het is voor de vacht beter om in één keer heel uitgebreid te kammen, dan elke dag een klein stukje. Door te vaak en te veel kammen wordt de huid namelijk gestimuleerd en daardoor zal de vacht meer verharen.
Meer weten over dit ras?
LangStokhaar en Oudduitse Herder Vereniging https://www.lsohv.nl/