* uw kat ontwormen

Dierenarts Deventer vertelt u graag meer over wormen en ontwormen bij uw kat.Dickje
Darmwormen zijn bijna overal, zowel binnen als buiten. Het is dus praktisch onmogelijk om te voorkomen dat uw kat ermee in contact komt, of het nu in uw tuin is of als hij ergens anders rondloopt. En zelfs als uw kat meestal binnenblijft, loopt hij nog steeds een risico.
Bovendien kan uw kat er aan de buitenkant gezond uitzien, zelfs als hij wormen in zijn lichaam heeft. Veel symptomen zijn pas zichtbaar als het probleem ernstig is, dus voorkomen is beter dan genezen.
Al deze factoren maken regelmatig ontwormen belangrijk voor de gezondheid en het welzijn van uw kat.
Deskundigen bevelen minstens 4 keer per jaar aan.
U moet uw kat minstens elke 3 maanden ontwormen – dus minimaal 4 keer per jaar – volgens de richtlijn van de ESCCAP, de Europese organisatie van dierenarts- parasitologen, die zich bezighouden met parasietenbestrijding bij huisdieren*.
Maar soms moeten jonge katten en katten met een levensstijl die hen kwetsbaarder maakt voor infectie – zoals katten die veel jagen – vaker ontwormd worden. Vraag bij uw dierenarts na wat de juiste frequentie is voor uw huisdier en zijn manier van leven.

Hoe katten wormen krijgen

Uw kat kan op verschillende manieren verschillende soorten wormen oplopen. Dit is afhankelijk van zijn levensstijl. Hier is een kort overzicht:

• Rondwormen De eitjes van rondwormen komen in de omgeving terecht via de uitwerpselen van besmette dieren. Daar kunnen ze tot 3 jaar lang overleven – lang nadat de uitwerpselen verdwenen zijn! Uw kat kan deze eitjes per ongeluk inslikken als hij rondsnuffelt in het gras, of als hij een besmet knaagdier opeet. Uit de eitjes ontwikkelen zich dan in de darm van uw kat volwassen wormen, die ook weer eitjes leggen en zo de levenscyclus in stand houden.
• Lintwormen De eitjes van lintwormen komen in de omgeving terecht via de uitwerpselen van besmette dieren, waar ze tot een jaar kunnen overleven. Ze kunnen worden ingeslikt door knaagdieren die naar voedsel zoeken en besmetten zo katten die hierop jagen. Lintwormeitjes kunnen ook opgegeten worden door vlooien en deze eitjes komen dan in de vlooien tot ontwikkeling. Als katten zichzelf wassen, krijgen ze die vlooien binnen en zo gaat de levenscyclus weer verder.
• Haakwormen De larven van haakwormen dringen letterlijk door de huid van de kat naar binnen (meestal via de pootjes), of ze kunnen opgelikt worden door katten die hun pootjes schoonlikken.
• Hartwormen Deze wormen leven in het hart en de slagaders van besmette dieren. Als ze zich ontwikkelen komen er hele kleine larven in de bloedbaan van het dier. Die larven worden dan weer ingeslikt door muggen die bloed opzuigen van het besmette dier. Als de muggen zich dan weer tegoed doen aan het bloed van uw kat, geven ze de infectie door via hun speeksel.

Regelmatig ontwormen beschermt niet alleen uw kat of kitten. Het helpt ook uw gezin en andere mensen te beschermen door de verspreiding van wormeitjes in de omgeving tegen te gaan.
Ontwormen is veruit de belangrijkste maatregel die u kunt nemen om de verspreiding van wormen te voorkomen.

Scroll naar boven