Kat

Reden voor sterilisatie bij de poes:
De hoofd reden om een poes te steriliseren is het voorkomen van een nestje. Zeker als de poes buiten komt of in een omgeving leeft met katers, is het belangrijk om hier niet te lang mee te wachten. Het meest verstandige is om de poes uit deze omgeving te houden tot na de sterilisatie.

De reden hiervan is om dat poezen pas een eisprong krijgen na bevruchting waardoor de kans op zwangerschap heel hoog is. Ook kunnen ze zwanger raken van verschillende katers in 1 zwangerschap.

Naast het voorkomen van een nestje zijn er ook gezondheidsredenen om te kiezen voor een sterilisatie bij de poes:

  • Het voorkomt de ontwikkeling van mamma tumoren (melkklier kanker) die in veel gevallen kwaadaardig kunnen zijn. Vroeger werd het verwijderen van deze tumoren met grote regelmaat uitgevoerd en niet altijd met succes. Tegenwoordig, vanwege de vroege sterilisaties hoeft dat bijna nooit meer.
  • Baarmoeder ontsteking zoals CEH (cysteuze endometrium hyperplasie) of pyometra worden voorkomen.
  • Sterilisatie voorkomt het ontwikkelen van schijnzwangerschap na de loopsheid.
  • Overige problemen zoals weglopen en vervelend gedrag rondom en tijdens de loopsheid.

Sterilisatie:
Bij de kat worden ook de beide eierstokken verwijderd en een deel van het uiteinde van de baarmoeder.


Reden voor castratie bij de kater:

Katers lopen vaak vrij rond buiten en kan makkelijk voor een groot aantal nakomelingen zorgen. De katten populatie is aan de (te) grote kant, we willen graag voorkomen dat er meer verwilderde katten rondlopen.
Katers die niet gecastreerd zijn hebben vaak de neiging om te sproeien in huis. Dit is erg vervelend ne als het eenmaal is gebeurt, stopt het vaak ook niet meer. Een kater castreren voordat hij is gaan sproeien kan de kans verkleinen dat het op latere leeftijd voorkomt.

Scroll naar top