Een verhaal uit de praktijk.

Bij Dierenarts Deventer maken we het nodige mee. Leuke en minder leuke dingen. Zo ook nu met hond Roxy een kruising van bijna elf jaar oud. Zij kwam voor een gebits behandeling, maar bleek uiteindelijk een heel ander probleem te hebben. Lees nu het verhaal over Roxy.

 

Een paar weken eerder was Roxy geweest voor de vaccinatie, bij de gezondheids controle kwam naar voren dat ze een heel vies gebit heeft en er een vetbult op de rib wand zat. Een paar weken later werd er een afspraak ingepland om het gebit te reinigen en de vetbult te verwijderen.

Op de dag van de ingreep werd ze s morgen gebracht door haar baasje. Het vragenformulier was netjes ingevuld. Hierop stond aangegeven dat Roxy wel veel meer dronk dan normaal en in overleg met de eigenaar werd er eerst bloed afgenomen voor een algemeen onderzoek.De uitslag was zorgwekkend met afwijkende waardes. Daarop werd er besloten om aanvullend onderzoek te doen. Te beginnen met urine onderzoek.

Echo van de blaas

Het liefste hebben we urine die rechtstreeks uit de blaas afgenomen wordt via een naald. Dit kunnen we doen via echo begeleiding en dat is precies wat we gedaan hebben bij Roxy. Maar wat naar voren kwam was dat er een dikte in de blaas te zien was.

Er volgden röntgenfoto’s met contrast vloeistof om te bepalen of het om een steen ging in de blaas of iets anders. Bij een röntgenfoto is bot, stenen en dichte structuur of contrastvloeistof wit. Vloeistof en lucht is zwart. Weefsels grijs.

Op de foto is duidelijk te zien dat hier geen steen betreft maar weefsel. Het vermoeden van een blaastumor werd hiermee bevestigd.

Na overleg met de eigenaar is er besloten dat de tumor uit de blaas operatief verwijderd wordt. Dit zijn altijd spannende operaties, het gaat om zeer delicaat weefsel en je wil graag dat alles eruit gehaald wordt. Het weefsel is na de operatie onderzocht in het laboratorium en daar werd bevestigd dat het om een blaastumor ging. In het lab kunnen ze nakijken of alles verwijderd is en om welk type tumor het gaat.

Roxy heeft de operatie heel goed doorstaan en kon dezelfde dag alweer naar huis. Het gebit zal over een paar weken gedaan worden en dan kunnen we meteen een contole echo maken van de blaas. Het gebit had nu geen prioriteit en het is ook niet verstandig i.v.m. bacteriën om een gebits behandeling te doen in combinatie met een operatie.Na een paar dagen hebben we gebeld om te horen hoe het met Roxy ging en gelukkig goed nieuws. Ze was heel erg opgeknapt en kon zelfs haar plas al goed ophouden en de wond zag er netjes uit.

Zo blijkt dat preventief onderzoek heel belangrijk is. Roxy kwam voor een gebits behandeling en door aanvullend onderzoek kwamen we erachter dat er iets veel ernstigers aan de hand was. Soms kan het best puzzelen zijn om de juiste diagnose te stellen. De dierenarts gaat namelijk stap voor stap te werk om zaken uit te sluiten of om die bevestigd te krijgen. Gelukkig voor Roxy en haar baasjes is het goed afgelopen!

 

Scroll naar boven