Vaccinaties


De meeste huisdieren worden vanaf jonge leeftijd geënt om ze te beschermen tegen een aantal levensbedreigende en vervelende aandoeningen. Vroeger gebeurde dit niet, hierdoor was de sterfte onder mens en dier veel hoger.

Hygiëne en vaccinaties hebben de gemiddelde leeftijd van mens en dier aanzienlijk verhoogd. In de afgelopen jaren is de kennis rondom vaccineren flink toegenomen. De kwaliteit en technieken verbeteren in een hoog tempo. Dankzij deze verbeteringen hoeft niet meer iedere vaccinatie elk jaar gegeven te worden.

Om goed inzicht te krijgen hoe effectief de vaccinatie nog is, kan een titerbepaling worden gedaan.
Een titerbepaling is niet in plaats van een vaccinatie, het geeft ons meer informatie wanneer het tijd is om weer te vaccineren.

Waar wordt mijn dier nu eigenlijk tegen gevaccineerd?
Bij Dierenarts Deventer houden wij ons aan het basis schema voor vaccinaties. Daarnaast houden wij ons aan de wet- en regelgeving zoals deze bepaald is voor vaccineren.

Hond

Hondenziekte (ziekte van carré, Distemper)
Een zeer besmettelijke ziekte onder honden. Het is een virus dat ontstekingen kan geven van de luchtwegen, neus, darmen en maag. Het kan ook klachten geven aan de ogen, huid en hersenen maar dit komt minder vaak voor. Honden en Fretten kunnen aan deze ziekte overlijden.

Parvo
Een zeer besmettelijke ziekte onder honden. Het is een virus dat (soms) bloederige diarree, sloomheid, braken, koorts en spierzwakte kan veroorzaken. De diarree kan van mild tot dodelijk variëren.
De weerstand van de hond wordt aangetast omdat het virus de witte bloedcellen aanvalt. Hierdoor is het dier ook meer vatbaar voor andere virussen en bacteriën.

Hepatitis Constagiosa Canis
Ook wel besmettelijke leverontsteking genoemd. De symptomen kunnen erg verschillen. Sommige dieren hebben lichte koorts anderen flinke koorts. Ze kunnen veel gaan drinken en plassen, een slechte eetlust krijgen, braken en soms ook diarree. De honden krijgen last van geelzucht: de slijmvliezen en het oogwit wordt geel, de buik raakt gevuld met vocht, lijken blind en kunnen zich afwijkend gedragen. De ziekte kan dodelijk zijn, vooral bij jonge dieren.

Ziekte van Weil (Leptospirose)
Deze ziekte is niet alleen besmettelijk voor honden, ook voor mensen. Deze ziekte heeft veel varianten maar tegen de meest voorkomende en dodelijkste wordt gevaccineerd. Symptomen kunnen van lichte hoofdpijn, spierpijn en koorts variëren tot bloedingen in de longen of hersenvliesontsteking.
In de klassieke vormen krijgt het dier ook last van nierfalen en leverfalen.

Kennelhoest
De naam is eigenlijk niet helemaal passend voor de ziekte. Ook als een hond niet in de kennel gaat kan hij de ziekte oplopen. Het is te vergelijken met verkoudheid voor mensen, het duurt alleen langer en is hardnekkiger.

Het buitenland
Gaat u met uw hond naar het buitenland?
Vaccineren tegen Rabiës is verplicht als uw hond de Nederlandse grens overgaat.
Verder moet u in het bezit zijn van een volledig ingevuld Dierenpaspoort. En controleer altijd welke gezondheidseisen een land verder heeft. In sommige landen is een gezondheidsverklaring nodig om uw hond mee te mogen nemen, ieder land heeft hier zijn eigen voorwaarden voor.

Kat

Kattenziekte
Het is een zeer besmettelijk virus dat (soms) bloederige diarree, sloomheid, braken, koorts en spierzwakte kan veroorzaken. De diarree kan van mild tot dodelijk variëren.
De weerstand van de kat wordt aangetast omdat het virus de witte bloedcellen aanvalt. Hierdoor is het dier ook meer vatbaar voor andere virussen en bacteriën.

Niesziekte
Het is een veelvoorkomende ziekte onder katten. De symptomen kunnen sterk variëren. Een kat kan nergens last van hebben en ‘slechts’  drager zijn, maar het kan ook aan de niesziekte overlijden.

Konijn

Tegen de twee dodelijkste ziektes voor konijnen wordt gevaccineerd. Het advies is om in de maanden april, mei, juni te vaccineren. Dan is de bescherming optimaal in de zomer en herfst, wanneer kans op infectie met myxomatose het grootst is.

Myxomatose
Een erg besmettelijk en dodelijk virus bij konijnen. Het kan er enkele dagen tot twee weken over doen voordat de symptomen zich voordoen.
meest voorkomende symptomen zijn:

  • zwelling bek
  • zwelling oogleden
  • zwelling anus
  • longontsteking
  • knobbels genaamd myxomen in de huid. Vooral rond de oren, bek en op de rug.

RHD
Een erg besmettelijk en dodelijk virus bij konijnen. Binnen 24 – 48 uur na besmetting wordt het konijn ziek. Meest voorkomende symptomen zijn:

  • sloom
  • bloederige neusuitvloei
  • verminderde eetlust
  • koorts of juist onder temperatuur
  • tekenen van pijn: tanden knarsen of schreeuwen
  • krampen
  • coördinatie problemen
  • soms diarree of geelzucht
  • sterfte, meestal binnen 72 uur
Scroll naar boven