Stamcel therapie

Stamcel therapieIMG_8070avWEBwm

Dierenarts Deventer is begonnen met het toepassen van stamcel therapie bij huisdieren. We hebben hiertoe besloten omdat we toch regelmatig bij onze patiënten tegen problemen aanlopen die niet of niet voldoende reageren op ingestelde therapie.  Soms kan stamcel therapie een reeds bestaande therapie vervangen of een zware ingreep vervangen of uitstellen. Bijvoorbeeld bij erge heupdysplasie kan bij een hond voorkomen worden dat de heupen vervangen moeten worden door kunstheupen met de nodige risico’s van dien. Honden die een hernia operatie hebben gehad knappen niet altijd op en stamcel therapie kan daarin verbetering brengen. Zo zijn er een hoop voordelen te bedenken. De aanpak in onze praktijk is er op gericht antibioticum gebruik en andere medicijnen die voor hele lange tijd (soms rest van hun leven) gebruikt moeten worden, tot een minimum te beperken. Stamcel therapie past uitstekend in die doelstelling en in onze multimodale en holistische aanpak.

Stamcel therapie is een therapie waarbij cellen vanuit het lichaam worden geoogst, die gezien kunnen worden als de basis cellen van waaruit alle andere cellen zich ontwikkelen. Bedenk dat na de conceptie het leven begint bij een cel die zich keer op keer op keer deelt en waarbij cellen afhankelijk van hun plaats in het bolletje cellen en naast wie ze liggen, bepalen wat ze voor de rest van hun leven gaan doen.   De ene cel groeit uit tot een levercel, een andere tot nier en weer een ander tot bot of spier. Zo ontstaat langzaam een organisme.

In het uitgegroeide lichaam zitten veel van die stamcellen die afhankelijk van hun plaats reparaties kunnen verrichten en bestaande cellen die dood gaan, kunnen vervangen. Het zijn dus cellen die in potentie alle kanten op kunnen.

Waarom doet het lichaam dat niet zelf als er schade is?

Het lichaam doet dat wel zelf maar als de schade te groot is kan het nodig zijn om het een beetje te helpen. Er worden jaarlijks in Europa meer dan 27.000 mensen met stamcel therapie behandeld.

Stamcel therapie kan voor bijna alle patiënten gebruikt worden en voor een heel groot scala aan aandoeningen en is in ca 85 van de gevallen succesvol.  In de diergeneeskunde is tot nu toe het grootste toepassing gebied die in het bewegingsapparaat, de gewrichten, pezen en spieren. Ook huidklachten en bijvoorbeeld nierproblemen kunnen goed reageren.

Voordeel voor het dier is dat de behandeling niet ingrijpend is. Indien het dier medicatie krijgt kan dat vaak afgebouwd worden of een lagere dosering gegeven worden. De uitkomst van de behandeling is een verbeterd welzijn waardoor u als eigenaar weer plezier beleeft aan uw met gezel.

Dierenenarts Deventer staat voor u klaar en mocht u vragen hebben, neemt u dan contact met ons op tel nr: 0570-623433

Scroll naar boven