Castratie en sterilisatie

De sterilisatie in strikte zin wordt in de huisdierenpraktijk niet uitgevoerd. Bij mannelijke en vrouwelijke dieren wordt altijd een castratie (wegnemen van eierstokken of testikels) uitgevoerd. Bij een sterilisatie in strikte zin, wordt een onderdeel afgebonden en/of weggenomen en blijven de eierstokken of testikels achter. Deze blijven dan ook gewoon hormonen produceren.

Indien nodig (o.a. afhankelijk van de diersoort) wordt ook de baarmoeder deels of geheel weggenomen bij de ingreep die we sterilisatie noemen. Toch blijven we spreken over sterilisatie zoals deze wordt uitgevoerd bij vrouwelijke dieren.

De leeftijd waarop een dier gecastreerd of gesteriliseerd kan worden is tussen de 6-12 maanden. Dit gaat altijd in overleg met de dierenarts.

Klik op de diersoort voor meer informatie over de sterilisatie en castratie.

Hond

Kat

Konijn

 

Techniek sterilisatie

De ingreep kan alleen maar onder algehele narcose gebeuren. Als het dier slaapt, wordt het goed in de gaten gehouden met een bewakingssysteem.

  • De meest gangbare methode is een snede maken tussen de navel en bekken en de baarmoeder en eierstokken op te zoeken en bloot te leggen, vanuit hier voert de dierenarts de ingreep verder uit.
  • MIC (minimaal invasieve chirurgie) waarbij het principe hetzelfde is als hierboven genoemd, maar de snede is ca. 1 cm (zie foto). De wond moet groot genoeg zijn om een eierstok door te verwijderen net als bij de laparoscopische techniek. Voordelen zijn: een kleine wond, betrekkelijk goedkoop en snel herstel.
  • Laparoscopische sterilisatie: Het idee is de zelfde als de voorgaande techniek maar er moeten 2 of 3 toegangspoorten worden gemaakt in de buik. Ook hier zijn de voordelen kleine wonden en een snel herstel. Het nadeel is dat er meer en duurdere apparatuur bij nodig is, de ingreep duurt langer, daardoor zijn de kosten aanzienlijk hoger en er dient een groter gebied geschoren te worden. Omdat er gas in de buik moet worden geblazen kan dat soms na de ingreep nogal pijnlijk zijn voor het dier, dit is bij mensen ook bekend.

Bij Dierenarts Deventer kiezen wij doorgaans voor de tweede techniek.

Risico’s

Iedere operatieve ingreep is een risico. Met de narcose middelen en de moderne technieken, zoals de bewaking die wij tot onze beschikking hebben houden wij deze risico’s zo klein mogelijk.
Niet steriliseren houdt ook risico’s in zoals reeds aangegeven. Verder is het natuurlijk zo dat er na sterilisatie geen nestje meer mogelijk is.
Door een sterilisatie of castratie kunnen het gedrag, het postuur en soms ook de vacht veranderen. Bij een heel klein percentage kan er incontinentie optreden.

Scroll naar boven