Ongewenst gedrag

“Dat doet hij anders nooit!” Is vaak de reactie van een verbaasd of geschrokken baasje wanneer de hond onverwachts uitvalt naar andere honden of een sneer geeft naar kinderen.
Iedere eigenaar kent het opgelaten, beschamende gevoel wanneer zoiets gebeurt.

Het lijkt alsof dit gedrag ‘uit het niets’ komt, terwijl voor de hond of kat dit zijn laatste redmiddel is, wanneer alle andere signalen niet werken. Deze signalen zijn door de omgeving niet gezien of verkeerd opgevat. Belangrijk om te onthouden: niets komt uit het niets! Er is altijd een aanleiding voor gedrag, alleen hebben wij dit misschien niet gezien of begrepen.

Nu is het uitvallen van een hond een extreem voorbeeld, er zijn ook andere vormen van ongewenst gedrag. Een hond of kat die in huis plast, kinderen bestijgt of aanvalt of een gratis concert geeft aan de buurt als u niet thuis bent. Gedrag is pas ongewenst als u en/of anderen in de omgeving dit gedrag als ongewenst ervaren.

Het ongewenste gedrag kan ontstaan door lichamelijke problemen. Het is daarom altijd advies om bij ongewenst gedrag contact op te nemen met de dierenarts. Als een dier pijn heeft kan dat veel invloed hebben op het humeur. Als wij zelf heel erg hoofdpijn hebben kunnen wij daar ook ontzettend humeurig van worden, dan is het ook zeker niet fijn als iemand aan ons hoofd zit. Alleen kunnen wij dit elkaar vertellen. Een hond of kat kan dit niet, die moet het daarom op een andere manier kenbaar maken.

Veel eigenaren willen hun reu laten castreren omdat ze denken dat dit DE oplossing is tegen het bestijgen, agressie en ander ongewenst gedrag.
Dit hoeft niet! Door de hond te castreren wordt het mannelijkheidshormoon weggenomen. Veel ‘hormonaal’ veroorzaakt ongewenst gedrag komt voort uit angst, wanneer ook nog de mannelijkheid wordt weggenomen kan deze angst verergeren.
Er zijn genoeg gevallen waar castratie wel de oplossing biedt, maar het is belangrijk om rekening te houden dat de uitkomst ook anders kan zijn.

Als medische oorzaken zijn uitgesloten is het van belang om de oorzaak te vinden. Dan kan ook de juiste oplossing gezocht worden. Een goede (gecertificeerde) gedragstherapeut kan daarbij een helpende hand bieden.

Gedragstherapie http://www.problemenmethonden.nl

Scroll naar boven